Τα φημισμένα Ρεβύθια Αλιστράτης πηγή πλούσιων θρεπτικών ουσιών

Φωτογραφία του Lea Wood

H μεγάλη διατροφική αξία του ρεβυθιού αναγνωρίσθηκε ακόμα από την αρχαιότητα. Αποτελεί μια ιδιαίτερα θρεπτική τροφή και ένα από τα παλιότερα όσπρια που καλλιεργούνται από τον άνθρωπο.

Αντιπροσωπευτικό δείγμα της ελληνικής μεσογειακής διατροφής τα ρεβύθια αποτελούν τροφή πλούσια σε πρωτεΐνη, σίδηρο, φώσφορο, μαγνήσιο, και ψευδάργυρο. Επίσης, περιέχουν ασβέστιο, κάλιο, βιταμίνες του συμπλέγματος Β καθώς και βιταμίνη Κ. Το πρόσθετο όφελος είναι ότι έχουν χαμηλά επίπεδα γλυκαιμικού δείκτη, πράγμα που σημαίνει πως μολονότι είναι πλούσια σε υδατάνθρακες, δεν έχουν την τάση να ανεβάζουν το σάκχαρο του αίματος.

Τα Όσπρια Αλιστράτης

Οι εδαφολογικές και κλιματολιγικές συνθήκες στην περιοχή της Αλιστράτης ευνοούν την καλλιέργεια του ρεβυθιού. Η ιδιαίτερη σύσταση του εδάφους της περιοχής, σε συνδυασμό με τις κατάλληλες συνθήκες αερισμού και φωτισμού, βοηθούν στην ανάπτυξη καρπών λεπτόφλουδων, βραστερών και πεντανόστιμων.

Το ρεβύθι αποτελεί παραδοσιακή καλλιέργεια στην περιοχή της Αλιστράτης. Το αγρόκτημα «Όσπρια Αλιστράτης» της Αθηνάς Καρτάλη, εφαρμόζει σύγχρονες ολοκληρωμένες πρακτικές, διατηρώντας, ωστόσο και παραδοσιακούς τρόπους καλλιέργειας, που μεταφέρονται από γενιά σε γενιά και διασφαλίζουν ποιοτική παραγωγή.

ospria_alistratis_athina_kartali_1.jpg

Η κ. Αθηνά Καρτάλη

Στην Ελλάδα καλλιεργούνται περίπου 150.000 στρέμματα και κυρίως σε περιοχές στη Θράκη, τη Μακεδονία και τη Στερεά Ελλάδα.

Παρόλο που τα ρεβίθια αποτελούν βασικό στοιχείο της διατροφής του παγκόσμιου πληθυσμού και γενικότερα των μεσογειακών λαών, τις τελευταίες δεκαετίες αυτή η εξαιρετική τροφή λαμβάνει όλο και μικρότερη θέση στην ελληνική κουζίνα - και γενικότερα τα όσπρια - και χρησιμοποιείται κυρίως από χορτοφάγους ως πηγή ενέργειας.

Η μεγάλη θρεπτική αξία των ρεβυθιών

ospria_alistratis_lea_wood_1.jpg

Συγκαταλέγονται στις καλύτερες φυτικές πηγές πρωτεΐνης μεγάλης βιολογικής αξίας, πλούσια σε υδατάνθρακες, φυτικές ίνες, βιταμίνες και βασικά μέταλλα. Η παρουσία τόσο πολλών ζωτικής σημασίας θρεπτικών ουσιών τα καθιστά ιδανική και πλήρης τροφή προσφέροντας πολλά οφέλη στην υγεία.

Συγκεντρώνουν υψηλά ποσά φυτικών ινών που βοηθούν στην καλή λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος και στην βελτίωση του λιπιδαιμικού προφίλ.

Αυτό όμως που ξεχωρίζει τα ρεβύθια από τα άλλα όσπρια είναι η εξαιρετική ποιότητα των πρωτεϊνών που περιέχουν, αφού παρέχουν όλα τα απαραίτητα αμινοξέα στην άριστη αναλογία που χρειάζεται ο ανθρώπινος οργανισμός και ιδιαίτερα το αμινοξύ μεθειονίνη που τα κατατάσσει στις πλήρεις πρωτεΐνες, όπως το κρέας, το γάλα και η σόγια.

Τελευταία ενημέρωση: 
Πέμ. 03 Οκτ. 2019 - 07:48