Ο δήμαρχος Σερρών στο περίπτερο του Εργαστηρίου Εφαρμογών Πληροφορικής και Υπολογιστικών Οικονομικών

Το περίπτερο του Εργαστηρίου Εφαρμογών Πληροφορικής και Υπολογιστικών Οικονομικών (ΕΕΠΥΟ) του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων στην 84η ΔΕΘ επισκέφθηκε ο δήμαρχος Σερρών κ. Αλέξανδρος Χρυσάφης.

Το ΕΕΠΥΟ σε συνεργασία με τον καθηγητή Στέλιο Μιχαλόπουλο από το πανεπιστήμιο Brown των ΗΠΑ εκπονεί μια μεγάλης κλίμακας έρευνα σχετικά την οικονομική και κοινωνία ιστορία της Ελλάδας από το 1907 έως σήμερα

https://www.youtube.com/watch?v=qUE4ChsRnTE

Ο διευθυντής του ΕΕΠΥΟ, Επ. Καθηγητής Αθανάσιος Σταυρακούδης, απόφοιτος του 1ου Λυκείου Σερρών, είχε την ευκαιρία να παρουσιάσει στον κ. Χρυσάφη μέρος των αποτελεσμάτων της έρευνας τα οποία αποτυπώνονται σταδιακά σε ηλεκτρονική βάση δεδομένων, όπως:

Εξέλιξη του πληθυσμού των οικισμών των Σερρών από το 1913 έως το 2011

http://stavrakoudis.econ.uoi.gr/deth/12-population.html

Ανισότητες στην κατανομή αγροτικών επιδοτήσεων και ενισχύσεων του ΟΠΕΚΕΠΕ (2016)

http://stavrakoudis.econ.uoi.gr/deth/serres-opepeke-2016.html

Και πλήθος άλλων οικονομικών και κοινωνικών στοιχείων αποτυπωμένων σε διαδραστικούς χάρτες.

Η παρουσίαση του ΕΕΠΥΟ τράβηξε το ενδιαφέρον πλήθους κυβερνητικών παραγόντων και αξιωματούχων όπως  οι κ. Σταϊκούρας (υπουργός Οικονομικών), Θεοδωρικάκος (υπουργός Εσωτερικών), Κεραμέως (υπουργός Παιδείας), Κυμπουρόπουλος (Ευρωβουλευτής), Καλογερόπουλος (πρόεδρος της ΕΕΤΑΑ) και πολλών άλλων. Υπήρξε μεγάλη χαρά και τιμή να επισκεφτεί το περίπτερο 14(19) ο Δήμαρχος Σερρών ο οποίος εξέφρασε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για ερευνητικά αποτελέσματα του ΕΕΠΥΟ.

Το ΕΕΠΥΟ εκτός των επίσημων στατιστικών στοιχείων ενός αιώνα παρουσιάζει επίσης την μοναδική εργασία του που αφορά τον εντοπισμό τόπου καταγωγής και τόπου εγκατάστασης όλων των αγροτών προσφύγων της Μικρασιατικής Καταστροφής. Είναι πλέον εφικτή η αναζήτηση είτε με βάση το επώνυμο ενός ατόμου είτε με βάση τον τόπο καταγωγής και εγκατάστασης.

 

Τελευταία ενημέρωση: 
Πέμ. 12 Σεπ. 2019 - 14:03