Ο υπουργός Περιβάλλοντος Κωστής Χατζηδάκης στον ΧΥΤΑ Παλαιοκάστρου

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κωστής Χατζηδάκης θα επισκεφθεί το Σάββατο 7 Απριλίου τις εγκαταστάσεις του Χώρου Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων.

Η επίσκεψη του υπουργού στην Περιφερειακή Ενότητα Σερρών θα έχει αποκλειστικό προορισμό τον ΧΥΤΑ του Παλαιοκάστρου.

Ο Κωστής Χατζηδάκης, παλαιότερα, ως υπουργός Ανάπτυξης είχε συμβάλει στην προώθηση των ΣΔΙΤ Ηπείρου, Σερρών, Ηλείας και Δ. Μακεδονίας

Η σχετική σύμβαση η οποία υπεγράφη στις 13 Ιουνίου 2017 είχε ως αντικείμενο τη μελέτη, χρηματοδότηση, κατασκευή, συντήρηση και λειτουργία των υποδομών της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων του Νομού Σερρών. Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόκειται για το πρώτο έργο ΣΔΙΤ που συνδέει πόρους της τρέχουσας προγραμματικής περιόδου (ΕΣΠΑ 2014-2020) με ιδιωτικά κεφάλαια.

Η Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων Σερρών εξυπηρετεί όλους τους δήμους της ΠΕ Σερρών καθώς και το Δήμο Κιλκίς.

Το συνολικό ύψος της επένδυσης ανέρχεται σε 36,2 εκατ. ευρώ (συμβολή ΕΣΠΑ 15,2 εκατ. ευρώ). Φορέας υλοποίησης και Αναθέτουσα Αρχή της σύμβασης είναι ο Περιφερειακός Σύνδεσμος Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Κεντρικής Μακεδονίας. Στην ανάδοχο Ανώνυμη Εταιρεία Ειδικού Σκοπού με την επωνυμία ΣΙΡΡΑ Α.Ε. που υλοποιεί τη σύμπραξη συμμετέχουν εταιρείες INTRAKAT Α.Ε., ARCHIRODON και ENVITEC Α.Ε.

Η σύμβαση σύμπραξης αφορά περίοδο 27 ετών με την ανάδοχο εταιρεία να αναλαμβάνει τη λειτουργία της μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων, για 25 έτη μετά την ολοκλήρωση της κατασκευής. Η Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων Ν. Σερρών είναι η πρώτη μονάδα που υλοποιείται από τις τρεις που σχεδιάστηκαν για την Κεντρική Μακεδονία.

Η Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων Σερρών

Η Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων Σερρών θα έχει χωρητικότητα 63 χιλ. τόνων ετησίως και θα εξυπηρετεί όλους τους Δήμους της Π.Ε. Σερρών καθώς και τον Δήμο Κιλκίς. Η μονάδα θα χρησιμοποιεί τις τεχνολογίες της μηχανικής ανακύκλωσης και της αερόβιας κομποστοποίησης.

Η μηχανική ανακύκλωση θα χρησιμοποιείται για την ανάκτηση υλικών (πλαστικό, μέταλλο, χαρτί) με σύγχρονο τεχνικό εξοπλισμό όπως οπτικούς διαχωριστές, μαγνητικούς διαχωριστές, κ.ά.

Η αερόβια κομποστοποίηση του υπολειπόμενου κλάσματος θα γίνεται με στόχο την παραγωγή υλικού, τύπου κομπόστ, για χρήσεις όπως αποκαταστάσεις λατομείων, Χώρων Υγειονομικής Ταφής Αποβλήτων, κ.λπ.

Η μονάδα θα δέχεται και θα επεξεργάζεται επίσης τα προδιαλεγμένα οργανικά απόβλητα από την διαλογή στην πηγή που θα εφαρμόζουν οι Δήμοι (καφέ κάδος) (που ήδη εφαρμόζει ο Δήμος Σερρών), ώστε να παράγει υψηλής ποιότητας κομπόστ, κατάλληλο ακόμη και για γεωργική χρήση.

 

Τελευταία ενημέρωση: 
Πέμ. 05 Σεπ. 2019 - 22:35