Μετά την 25η Μαρτίου ανοίγει ο δρόμος για την ειδική ενίσχυση στο βαμβάκι

Η καταβολή της ειδικής ενίσχυσης βάμβακος μεταφέρεται για μετά την 25η Μαρτίου καθώς βρίσκονται σε εξέλιξη από τον ΟΠΕΚΕΠΕ οι διασταυρωτικοί έλεγχοι, που προηγούνται των πληρωμών προς τους παραγωγούς.

Η δέσμευση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Αραχωβίτη για πληρωμή της ειδικής ενίσχυσης βάμβακος στα τέλη Φεβρουαρίου δεν τηρήθηκε και φαίνεται ότι τελικά οι βαμβακοπαραγωγοί θα δουν τα χρήματα να μπαίνουν στους λογαριασμούς τους αργότερα από κάθε άλλη χρονιά.

Το ύψος της ενίσχυσης εκτιμάται ότι θα αγγίξει τα 68.5 ευρώ το στρέμμα. Πληροφορίες, ωστόσο, υποδεικνύουν την έλλειψη ρευστότητας ως τον λόγο της παρατηρούμενης καθυστέρησης στην καταβολή του πριμ.

Οι παραγωγοί που οι καλλιέργειές τους υπέστησαν ζημίες από καιρικά φαινόμενα και διαθέτουν πόρισμα γεωπόνων του ΕΛΓΑ, που επιβεβαιώνει την απώλεια της παραγωγής τους, δεν κινδυνεύουν να χάσουν την ενίσχυση λόγω χαμηλότερου πλαφόν.

Με την καταβολή των 160 εκ. ευρώ, που αναλογούν στην ειδική ενίσχυση για το βαμβάκι, θα δρομολογηθεί από τις περιφέρειες και τις ΔΑΟΚ, σε συνεργασία με τον ΟΠΕΚΕΠΕ, η διαδικασία των εκκαθαρίσεων.

Εκτιμάται, όμως, ότι οι πληρωμές αυτές  θα εξαρτηθεί προφανώς από την ταµειακή ρευστότητα. Εν τω µεταξύ, όπως κάθε χρόνο σταδιακά θα πιστωθούν και οι υπόλοιπες συνδεδεµένες του 2018, µε τελευταίες αυτές για τα ζωικά που φαίνεται να δροµολογούνται για τα τέλη Μαΐου µε αρχές Ιουνίου, χωρίς ακόµα να είναι κάτι σίγουρο.

Με πληροφορίες από www.agronews.gr

Τελευταία ενημέρωση: 
Σάβ. 23 Μαρ. 2019 - 18:27