Βαρουφάκης: Ο Τσίπρας ήθελε να πάρει 16 δισ. ευρώ και του έλεγα πως είναι κλοπή!

Διάθεση για αποκαλύψεις (;) φαίνεται ότι είχε ο Γιάνης Βαρουφάκης όταν έγραψε το βιβλίο του «Adults in the Room». 

«Φοβάµαι πραξικόπηµα ή ακόµη και νέο Γουδή», εµφανίζεται να λέει ο Αλέξης Τσίπρας µετά το δηµοψήφισµα σύμφωνα με το βιβλίο, αποσπάσματα του οποίου δημοσιεύονται στο Πρώτο Θέμα.

Ο Βαρουφάκης και το… κασετόφωνο

Τα πάντα φαίνεται ότι μαγνητοφωνούσε ο πρώην υπουργός Οικονομικών:

«Σε ένα βιβλίο αυτού του είδους, στο οποίο τόσο πολλά εξαρτώνται από το ποιος είπε τι σε ποιον, κατέβαλα κάθε δυνατή προσπάθεια προκειµένου να διασφαλίσω την ακρίβεια όσων έχουν ειπωθεί από τρίτους και τα παραθέτω εντός εισαγωγικών. Για τον σκοπό αυτό, βασίστηκα σε ηχογραφήσεις που έκανα µε το τηλέφωνό µου, καθώς και στις σηµειώσεις που κρατούσα εκείνη την εποχή, από τις πολλές επίσηµες συναντήσεις και συνοµιλίες που εµφανίζονται σε αυτό το βιβλίο», γράφει ενώ αποκαλύπτει ότι υπάρχουν και βιντεοσκοπηµένες µαρτυρίες.

«Αλέξη αυτό είναι κλοπή»

Στο τέλος Ιουνίου του ’15 ξαφνικά ο Βαρουφάκης αποκαλύπτει κάτι απίστευτο: την ύπαρξη 16 δισ. ευρώ εκτός κυκλοφορίας: «Κάποια στιγµή, στη διάρκεια της καθηµερινής µου επίσκεψης στο Μέγαρο Μαξίµου, βρήκα τον Αλέξη στο γραφείο του να απολαµβάνει τη συντροφιά του Αλέκου Φλαµπουράρη, ενός υπουργού άνευ χαρτοφυλακίου και κάτι σαν πατρική φιγούρα. Ως συνήθως, ενηµέρωσα σύντοµα τον πρωθυπουργό γύρω από οτιδήποτε είχε ενδιαφέρον εκείνη την ηµέρα, πρωτίστως για τον ρυθµό της εκροής καταθέσεων από τα ΑΤΜ. Ανέφερα επίσης το απόθεµα των 16 δισ. ευρώ. Τα µάτια του Αλέξη άστραψαν. Μου είπε: «Τι; Υπάρχουν 16 δισ. ευρώ σε µετρητά παραπεταµένα εδώ κι εκεί και εµείς δεν τα χρησιµοποιούµε για να φορτώσουµε τα ΑΤΜ και να τα κάνουµε να λειτουργούν κανονικά;».

Βαρουφάκης: «Αλέξη, η κατάσχεσή τους θα ήταν κλοπή».

«Ναι, Γιάνη, αλλά όταν το παιδί µου πεθαίνει της πείνας κι εγώ δεν έχω µία, έχω το ηθικό δικαίωµα να κλέψω ένα κουτί γάλα. ∆εν είναι µια παρόµοια κατάσταση αυτή που ζούµε;»».

«Από πότε η κλοπή περιλαµβάνεται στο οπλοστάσιο της Αριστεράς;», ρώτησε ο Βαρουφάκης.

Τότε ο Φλαµπουράρης όρµησε να υπερασπιστεί τον προστατευόµενό του. «»Εχουµε κάθε δικαίωµα», ούρλιαξε, «να πάρουµε αυτά τα λεφτά και να δώσουµε τέλος στο µαρτύριο του κόσµου».

«Γιάνη, θα κάνουµε τα καλά παιδιά στην τρόικα»

Ο φόβος για νέο Γουδή

«Ο Αλέξης εξοµολογήθηκε κάτι που µε ξάφνιασε», γράφει ο πρώην υπουργός Οικονομικών «Μου είπε πως φοβόταν ότι η µοίρα µας θα ήταν το Γουδή εάν επιµέναµε. Επίσης άρχισε να υπαινίσσεται ότι θα µπορούσε να εκδηλωθεί κάτι σαν πραξικόπηµα, αναφέροντάς µου ότι ο Πρόεδρος της ∆ηµοκρατίας, ο Στουρνάρας, οι µυστικές υπηρεσίες και στελέχη της κυβέρνησης είχαν τεθεί σε κατάσταση ετοιµότητας».

«Ο ∆ραγασάκης ήθελε να χάσουµε το δηµοψήφισµα»

«Τον Αύγουστο του 2014 ο Αλέξης κι εγώ», αναπολεί ο Βαρουφάκης, «χαλαρώναµε στο νερό περίπου πενήντα µέτρα από το Πετροκάραβο (σ.σ.: νησίδα στον Σαρωνικό, κοντά στον Πόρο), όσο πιο µακριά από αδιάκριτα αυτιά γινόταν. Η συζήτησή µας έφτασε στο ζήτηµα της εµπιστοσύνης. […] «Αλέξη» του είπα, καταβάλλοντας προσπάθεια ώστε η παρατήρησή µου να ακούγεται όσο πιο αδιάφορη γινόταν, «ακούω ότι ο ∆ραγασάκης παραείναι κοντά στους τραπεζίτες. Και, γενικότερα, ίσως φαίνεται πως συµπλέει µε το δικό µας σχέδιο απόδρασης, ενώ την ίδια ώρα στην πραγµατικότητα δουλεύει για τη συντήρηση του κατεστηµένου». Ο Αλέξης δεν µου απάντησε αµέσως. Αντιθέτως, γύρισε το βλέµµα του προς την Πελοπόννησο στο βάθος πριν στραφεί ξανά σε εµένα για να µου πει «όχι, δεν το πιστεύω. Ο ∆ραγασάκης είναι ΟΚ» […] Ο Αλέξης µού υποσχέθηκε ότι θα πει στον Παππά να µε κρατά ενήµερο και θα µε συµβουλεύονται πριν ανακοινώσουν οτιδήποτε σχετικά µε την οικονοµική πολιτική. Είχε φτάσει πια η ώρα να κολυµπήσουµε προς την παραλία, εκεί όπου η σύντροφός του, η Μπέτυ, µαζί µε τη ∆ανάη, µας περίµεναν σε ένα µικρό φουσκωτό, µε την άγκυρά του να ακουµπά απαλά το βυθό της θάλασσας». Σε άλλο σηµείο του βιβλίου του ο Γιάνης Βαρουφάκης καταγγέλλει κάτι εξαιρετικά σοβαρό για τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης: «Αντίθετα από εµένα, ο ∆ραγασάκης ήθελε να χάσουµε το δηµοψήφισµα, έτσι ώστε να νοµιµοποιήσει την αποδοχή των όρων της τρόικας»

«Να μάθεις αγγλικά»

«Καθώς η συνάντησή µας έφτανε στο τέλος της», σηµειώνει ο Βαρουφάκης για το πρώτο του ραντεβού µε τον Τσίπρα, «και µε τον κίνδυνο να φανώ σνοµπ και επιτιµητικός, έδωσα στον Τσίπρα µια καλοπροαίρετη συµβουλή για ένα ιδιαίτερο ζήτηµα – παρόλο που δεν µου την είχε ζητήσει κανένας. Και θα µπορούσε να την είχε πάρει σαν προσβολή: «Αλέξη, αν θέλεις να γίνεις πρωθυπουργός, πρέπει να µάθεις αγγλικά. Πάρε έναν δάσκαλο να σου κάνει ιδιαίτερα, όπως και δήποτε»». 

Νέα Δημοκρατία: Οι αποκαλύψεις εκθέτουν τον Τσίπρα

«Οι αλλεπάλληλες αποκαλύψεις ηγετικών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ για τα σχέδια εξόδου από την ευρωζώνη εκθέτουν ανεπανόρθωτα τον κ. Τσίπρα» τονίζει σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της ΝΔ αναφορικά με όσα αναφέρει στο βιβλίο του ο Γιάνης Βαρουφάκης.

Η ΝΔ κατηγορεί τον πρωθυπουργό πως «συνεχίζει να σιωπά και να απέχει» κάτι που, όπως λέει, κάνει και «με το σκάνδαλο Καμμένου και τις συνεχείς παρεμβάσεις του στον κατάδικο ισοβίτη για ναρκωτικά. Δεν αργεί η ώρα που οι Έλληνες θα μάθουν όλη την αλήθεια για τους υπεύθυνους της κατρακύλας της χώρας. Για το τεράστιο κόστος που εξαιτίας τους πληρώνει ο ελληνικός λαός» καταλήγει η ανακοίνωση.

www.eleftherostypos.gr
Τελευταία ενημέρωση: 
Κυρ. 23 Ιουλ. 2017 - 10:02