Σέρρες: Πνευματικό αφιέρωμα στους Γεώρ. Καφταντζή και Ευάγ. Ασπιώτη

Το καλύτερο μνημόσυνο για τους δημιουργούς ενός τόπου, είναι η παρουσίαση του έργου τους, τόνισε η κα Κωνσαντίνα Παπούδα, φιλόλογος καθηγήτρια στη δημόσια εκπαίδευση, κατά τη διάρκεια του τρίτου μαθήματος για τους αείμνηστους Σερραίους πνευματικούς δημιουργούς, Γεώργιο Καφταντζή και Ευάγγελο Ασπιώτη.
Η εισήγηση της κυρίας Παπούδα πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 24 Ιανουαρίου και ώρα 7 μ.μ., στο αμφιθέατρο «Γεώργιος Καφταντζής» της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Σερρών, παρουσία πυκνού και εκλεκτού ακροατηρίου, ανάμεσα στο οποίο ήταν και τα παιδιά των δύο τιμώμενων δημιουργών, Βασίλειος και Βιολέτα Καφταντζή και Νικόλαος και Ρόνα Ασπιώτη.

mathimata_klasikis_paideias_kaftantzis_aspiotis.jpg

Από αριστερά, Ρόνα Ασπιώτη, Κωνστ. Παπούδα, Βασ. Καφταντζής, Βιολέτα Καφταντζή, Ζήσης Μητλιάγκας και Νικ. Ασπιώτης


Την προσεχή Τετάρτη θα πραγματοποιηθεί το τέταρτο και τελευταίο μάθημα του αφιερώματος, στους Γ. Καφταντζή και Ε. Ασπιώτη. Όπως είναι γνωστό τα Μαθήματα Κλασσικής Παιδείας συνδιοργανώνουν ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Ν. Σερρών, το Μαξίμειο Πνευματικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως Σερρών και Νιγρίτης και η Περιφερειακή Ενότητα Σερρών.
Εμπνευστής των Μαθημάτων Κλασσικής Παιδείας είναι ο πρώην δήμαρχος Σερρών κ. Ζήσης Μητλιάγκας, ο οποίος αξιώθηκε να καμαρώσει φέτος την κόρη του, Βαρβάρα, στο αξίωμα της δημάρχου Σερρών.
Τα μαθήματα άρχισαν πριν από 21 χρόνια και η καθιέρωση τους ήταν απόλυτα επιτυχημένη. Τα μαθήματα αναπτύσσουν καταξιωμένοι παράγοντες των Γραμμάτων, συνήθως από το νομό Σερρών.

konstantina_papouda.jpg

Η κα Κωνστ. Παπούδα αναλύει την εισήγηση της 


Στο τρίτο μάθημα της περασμένης Τετάρτης, με τίτλο: «Το κοινωνικοπολιτικό στοιχείο στην ποίηση των Καφταντζή-Ασπιώτη», ο κ. Ζήσης Μητλιάγκας προσφώνησε τους παρισταμένους και στη συνέχεια παρουσίασε την ομιλήτρια κα Κωνσταντίνα Παπούδα, η οποία αρχικά αναφέρθηκε στο ποιητικό έργο του Γ. Καφταντζή, από την εποχή της νιότης του στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, την ανάμειξη του κατά την Κατοχή σε εθνικοπατριωτική οργάνωση νέων, φτάνοντας μέχρι τα τελευταία χρόνια του βίου του.
Παράλληλα, από βίντεο γουόλ προβάλλονταν ποιήματα του Γ. Καφταντζή και του Ε. Ασπιώτη, τα οποία απήγγειλε η κα Παπούδα, ενώ πλαισίωνε το περιεχόμενο τους με σύντομο σχολιασμό.
Αναφερόμενη στον Ευάγγελο Ασπιώτη, είπε ότι στα ποιήματα του χρησιμοποιούσε ευρηματικές λέξεις για να τονίσει το νόημα του περιεχομένου τους.
Ο ποιητής Ευάγγ. Ασπιώτης, είπε η κα Παπούδα, έφερε την καταγωγή του από το όμορφο νησί της Σύρου, το οποίο κατοικείται από χριστιανούς και καθολικούς, που συμβιώνουν ειρηνικά!!
Όπως είπε στη συνέχεια, τόσο ο Γ. Καφταντζής, όσο και ο Ε. Ασπιώτης, μέσα από τα ποιήματα τους εκφράζουν απογοήτευση για το μέλλον. Ακολούθως, αναφέρθηκε σε προσωπικά βιώματα κατά τις συναντήσεις που είχε παλαιοτέρα με τους δύο Σερραίους πνευματικούς δημιουργούς, τονίζοντας ότι ήταν άνθρωποι με ήθος.
Το μάθημα παρακολούθησε και ο πρώην αντιπεριφερειάρχης και πρώην δήμαρχος Σερρών κ. Ιωάν. Μωυσιάδης.

Τελευταία ενημέρωση: 
Σάβ. 27 Ιαν. 2024 - 10:39