Σέρρες: Όμορφες εικόνες μιας άλλης εποχής - Για να αναπολούν οι παλαιότεροι και να γνωρίζουν οι νεώτεροι

Λίγο ψηλότερα από το χέρι του τροχονόμου ‘’Αη Βασίλη’’, μια πινακίδα (της Τροχαίας, ασφαλώς) γράφει: «1988 STOP» και κάτω έχει το γνωστό σήμα ελεύθερης πορείας, ενώ δίπλα γράφει 1989!

Όπως θα ενθυμούνται οι παλαιότεροι, λίγο μετά το 1950, στη διασταύρωση των οδών Ερμού, Διον. Σολωμού και Μεραρχίας, μπροστά στο Δημοτικό Μέγαρο Σερρών, την κυκλοφορία των οχημάτων ρύθμιζαν εναλλάξ άνδρες του Τμήματος Τροχαίας.

Τοποθετούσαν στο κέντρο της διασταύρωσης ένα κομμένο… βαρέλι, βαμμένο με μπλε  και λευκό χρώμα και από υπερυψωμένη θέση, για να είναι ορατός ο τροχονόμος από κάθε σημείο των τριών οδών, ρυθμίζονταν η κίνηση των τροχοφόρων.

troxonomos_palia_xronia1.jpg

Παραμονή νέου έτους 1987, εκπρόσωπος της Ιεράς Μητροπόλεως Σερρών και Νιγρίτης προσφέρει στους τροχονόμους συμβολικό δώρο. Τον υποδέχθηκαν, ο τότε διοικητής του Τμήματος Τροχαίας Σερρών Σπύρος Λεωνίδης, ένας τροχονόμος ‘’Αη Βασίλης’’ και ένας ακόμη με την χαρακτηριστική στολή. Πίσω στη γωνία, διακρίνεται  η ταμπέλα ‘’Νεωτερισμοί ΜΕΡΜΗΓΚΑΣ’’ και μια ενδεικτική χιλιομετρική πινακίδα.

 

 

Μάλιστα, την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, τροχονόμοι ρύθμιζαν την κυκλοφορία φορώντας την χαρακτηριστική στολή του Αη Βασίλη. Παράλληλα, πολλές επιχειρήσεις της περιοχής μας, σε ένδειξη σεβασμού και αναγνώρισης προς το έργο των ανδρών του Τμήματος Τροχαίας, έκαναν προσφορές διαφόρων ειδών.

Τα πακέτα, όπως φαίνεται και από τις δημοσιευόμενες φωτογραφίες, από το αρχείο της ‘’Προόδου’’, με την πάροδο των ωρών σχεδόν ‘’έπνιγαν τον τροχονόμο που ήταν επάνω στη… βαρέλα.

Αργότερα, κάποιος είχε την έμπνευση να τοποθετήσει ένα ομοίωμα έλκηθρου, στη γωνία όπου λειτουργούσε παλαιότερα το κατάστημα Νεωτερισμοί ΕΥΑΓΓ. ΜΕΡΜΗΓΚΑΣ. Το έλκηθρο ήταν η χαρά των παιδιών, καθώς οι τροχονόμοι τα βοηθούσαν να ανέβουν σ΄αυτό για να φωτογραφηθούν.

 

 

 

 

 

Τελευταία ενημέρωση: 
Τρί. 03 Ιαν. 2023 - 12:55