Σέρρες: Καθήλωσε το ακροατήριό της η Μαρία Ευθυμίου παρουσιάζοντας το μεγαλείο αλλά και τις διαχρονικές αδυναμίες των Ελλήνων

Η ιστορικός και συγγραφέας Μαρία Ευθυμίου, καθηγήτρια του ΕΚΠΑ

Μια επισκόπηση της πορείας του Ελληνισμού στο πέρασμα των αιώνων από τους αρχαίους μέχρι τους σύγχρονους χρόνους, αποτυπώνοντας με γλαφυρότητα το μεγαλείο αλλά και τις αδυναμίες του λαού μας αλλά και μεγάλου μέρους του πολιτικού δυναμικού μας, παρουσίασε στη διάρκεια μιας μαραθώνιας ομιλίας 4 ωρών η ιστορικός και συγγραφέας Μαρία Ευθυμίου, καθηγήτρια του ΕΚΠΑ.

euthimiou_maria_omilia_serres.jpg

 


Την εκδήλωση συνδιοργάνωσαν η Φιλόπτωχος Αδελφότητα Κυριών Σερρών “Η Εμμέλεια”, η Εταιρεία Μελέτης και ¨Ερευνας της Ιστορίας των Σερρών και η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Σερρών.
Το αμφιθέατρο “Γεώργιος Καφταντζής” της Δ.Κ.Β. Σερρών αποδείχθηκε πολύ μικρό για να φιλοξενήσει τους εκατοντάδες Σερραίους που έσπευσαν να παρακολουθήσουν την ομιλία με αποτέλεσμα να προκληθεί το αδιαχώρητο μέσα στην αίθουσα. Πολλοί ήταν εκείνοι που αποχώρησαν καθώς ήταν αδύνατο να εισέλθουν στον χώρο της ομιλίας αλλά και εκείνοι που παρακολούθησαν όρθιοι την ομιλία.
Η κ. Ευθυμίου αναφέρθηκε στο μεγαλείο της Ελληνικής γλώσσας από τους αρχαίους χρόνους μέχρι και σήμερα. Τα Ελληνικά αποτέλεσαν επίσημη γλώσσα επικοινωνίας στον αρχαίο κόσμο αλλά και σήμερα αποτελούν μια ειδική γλώσσα κύρους μεταξύ των μορφωμένων ανθρώπων της οικουμένης.
Δεν είναι τυχαίο, όπως εξιστόρησε η ομιλήτρια, ότι δίνονται ελληνικά ονόματα σε πολλές εφευρέσεις με σκοπό να τις προσδώσουν κύρος.

euthimiou_maria_omilia_serres_3.jpg


Πέρα από το ειδικό βάρος της γλώσσας μας αναφέρθηκε και στο επιχειρηματικό δαιμόνιο που διέκρινε διαχρονικά του Έλληνες, γεγονός που κατέστησε τον λαό μας τον πιο κατεσπαρμένο σε ολόκληρη την οικουμένη.
Ενδεικτικό είναι ότι ευεργέτες που μεγαλούργησαν ως έμποροι στο εξωτερικό μερίμνησαν για την ανέγερση των καλύτερων σχολείων της Βαλκανικής στην Ελλάδα από την περίοδο ακόμα της Τουρκοκρατίας.
Η διακήρυξη της Ελληνικής Ανεξαρτησίας αποτέλεσε το προοίμιο της αρκετά αργότερα χωροθέτησης της χώρας μας από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή με τη γνωστή φράση: “Ανήκομεν στη Δύση”.
Μπορεί το Σύνταγμα της Τροιζήνας να είναι το πιο ριζοσπαστικό της γης, όμως, όπως υπομνημάτισε η κ. Ευθυμίου “τα πάμε καλά με το σύνταγμα αλλά όχι με νόμους”!

euthimiou_maria_omilia_serres_1.jpg


Στις αιτίες των δεινών που ταλάνισαν και συνεχίζουν να ταλαιπωρούν το Ελληνικό κράτος συμπεριέλαβε την αδυναμία άσκησης αντιπολίτευσης χωρίς φτάνουμε στα άκρα και την απουσία πολιτικού ενστίκτου στο λαό που αναγνωρίζει το μεγάλο πολιτικό με καθυστέρηση 100 ετών!
Μία επιπλέον αδυναμία που διακρίνει λαό και πολιτικούς στην Ελλάδα είναι, όπως είπε, η έλλειψη σοβαρότητας. 
Η κ. Μαρία Ευθυμίου έκλεισε την ομιλία της με μια πρόταση-προτροπή. Γνωρίζοντας που οδηγηθήκαμε όταν μισούμε ο ένας τον άλλον ίσως θα μπορούσαμε να πάμε και καλύτερα αν αγαπήσουμε ο ένας τον άλλον.

Οι φωτογραφίες είναι του STUDIO FOTOγραφίας Χριστίνα Παπαφράγκου.

 

Τελευταία ενημέρωση: 
Πέμ. 25 Ιαν. 2024 - 09:20