Σέρρες: «ΚΑΙ ΑΝ Ο ΧΑΛΑΡΙ ΚΑΝΕΙ ΛΑΘΟΣ;» Ένα νέο άκρως ενδιαφέρον βιβλίο του Ιατρού Καρδιολόγου Κώστα Σίμογλου

«Και αν ο Χαράρι κάνει λάθος;», είναι ο τίτλος του νέου βιβλίου που εξέδωσε ο έγκριτος συμπολίτης μας Ιατρός Καρδιολόγος κ. Κώστας Αθαν. Σίμογλου. Η παρουσίαση του βιβλίου θα πραγματοποιηθεί την προσεχή Τετάρτη, 14 Φεβρουαρίου και ώρα 19:00, στο Αμφιθέατρο «Γ. Καφταντζής» της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Σερρών.
Θα μιλήσουν, ο Γεώργιος Α. Ανδρέου, μουσικοσυνθέτης, διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕ Σερρών και ο Αντώνιος Κερασνούδης, νευρολόγος, επίκουρος καθηγητής στο Πω ανεπιστήμιο Bochum Γερμανίας.
Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών, του Δήμου Σερρών και του Πνευματικού Συμποσίου ‘’Μαθήματα Κλασσικής Παιδείας’’.
Ο συγγραφέας κ. Κώστας Αθ. Σίμογλου, αφιερώνει το βιβλίο του «σε κάθε άνθρωπο που στη ζωή του δεν παραιτείται από την προσπάθεια του να βελτιώνεται και με όποια εμβέλεια έχει να προσπαθεί να βελτιώσει το κοινωνικό του περιβάλλον».
Στον πρόλογο της (επιστημονικής) έκδοσης ο κ. Κώστας Αθ. Σίμογλου μεταξύ άλλων αναφέρει τα εξής:
«Από όσα βιβλία τουλάχιστον μπόρεσα να διαβάσω μέχρι σήμερα, που περιγράφουν από πού και πώς ξεκίνησε η ζωή και κάποια στιγμή και το ανθρώπινο είδος και πού βαδίζουμε, όπως η μέχρι σήμερα πορεία μας δείχνει με μάλλον ευκρινή τρόπο, οι δύο τόμοι του ιστορικού-φιλοσόφου-συγγραφέα καθηγητή Youval Noa Harari Homo Sapiens, μια σύντομη ιστορία του ανθρώπου και Homo Deus, μια απεικόνιση του μέλλοντος του ανθρώπου, αποτελούν ίσως τα πειστικότερα συγγράμματα, επιστημονικά τεκμηριωμένα και σε γλώσσα κατανοητή από τον μη ειδικό, που προσπαθούν να φωτίσουν αλλά και να προβληματίσουν για την όλη πορεία μας, αρκεί να στριφογυρνούν στο μυαλό λέξεις όπως πού, πότε, πώς, γιατί.
»Ο καθηγητής Χαράρι λοιπόν προβλέπει ότι μέσα από την προσπάθεια που καταβάλλει ο άνθρωπος να κατακτήσει την αθανασία, το προσδόκιμο ζωής από τα 80 έτη που κατά μέσο όρο είναι σήμερα, τουλάχιστον στις δυτικές κοινωνίες, θα αυξηθεί στα 110 και 120 για τις γενιές που έρχονται. Αυτά με έβαλαν σε προβληματισμό! Και αν κάνει λάθος στις προβλέψεις του και αν η ραγδαία εξέλιξη της τεχνητής νοημοσύνης καταφέρει να το πετύχει αυτό για τις τρέχουσες γενιές, τότε μήπως βρεθεί κανείς ανέτοιμος σας τις μωρές παρθένες της παραβολής, που δεν ήταν σε ετοιμότητα για τον Νυμφίο – παράταση ζωής στην περίπτωση μας- και χάσει αυτό που ανοίγεται μπροστά του; Έτσι σκέφτομαι μήπως είναι λάθος να ‘’ατενίζεις το μέλλον… στο παρελθόν’’, τουλάχιστον μόνον, όπως τιτλοφόρησα το προηγούμενο βιβλίο μου με ελαφρώς ειρωνική απαισιοδοξία, οπότε καλού-κακού αντιμετώπισε το και εκεί που ανήκει, στο Μέλλον! (Είδατε τι απίθανες δικαιολογίες μπορεί να σκαρφισθεί κάποιος όταν αποφασίσει να κάνει κάτι και να υπερπηδήσει αναστολές;).
………………………..……….».
Το βιβλίο «Και αν ο Χαράρι κάνει λάθος;», είναι 94 σελίδων, ενώ στα περιεχόμενα του ο αναγνώστης θα βρει άκρως ενδιαφέροντα κεφάλαια και, ίσως, μέσα σ` αυτά θα αναγνωρίσει πολλά σημάδια από τη δική του πορεία στη ζωή.
                               Κ.Κ.

 

Τελευταία ενημέρωση: 
Πέμ. 08 Φεβ. 2024 - 09:05