Σε τουλάχιστον 11 δόσεις η αποπληρωμή αναδρομικών από αυτοαπασχολουμένους

Σε τουλάχιστον 11 δόσεις θα γίνει η αποπληρωμή των αναδρομικών ποσών από τους αυτοαπασχολούμενους που υποχρεούνται να καταβάλουν εισφορές υπέρ επικούρησης και εφάπαξ, όπως ανακοίνωσε χθες ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσος Πετρόπουλος. Μάλιστα, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, ο κ. Πετρόπουλος εκτίμησε ότι πρόκειται για περίπου 70.000 αυτοαπασχολούμενους, οι οποίοι θα υποστούν επιπλέον ασφαλιστική επιβάρυνση 7% για επικούρηση και 4% για εφάπαξ από τον Οκτώβριο.

Οπως είπε ο υφυπουργός, στους εν λόγω ασφαλισμένους περιλαμβάνονται 7.000 πρώην ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ και οι δικηγόροι ορισμένων δικηγορικών συλλόγων, ανάμεσά τους ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών.

Η εκτίμηση στηρίζεται στα μητρώα που εκκαθαρίζει τώρα ο ΕΦΚΑ και από τα οποία διαπιστώνεται ότι μεγάλος αριθμός ασφαλισμένων του πρώην ΕΤΑΑ (μηχανικοί, δικηγόροι, συμβολαιογράφοι, γιατροί) είναι μισθωτοί και η παρακράτηση των συγκεκριμένων εισφορών γίνεται ήδη, μέσω των μηνιαίων μεικτών αποδοχών τους.

Καθώς τα ποσά αυτά οφείλονται από 1η Ιανουαρίου του 2017, οι ασφαλισμένοι που δεν πληρώνουν εισφορές, παρότι υποχρεούνται, θα κληθούν να τις καταβάλουν αναδρομικά. Αν και τα αρχικά σενάρια που εξετάζονταν στη Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων ήταν για 4 ισόποσες δόσεις, ώστε τα ποσά να αποδοθούν εντός του τρέχοντος έτους, τελικά επικράτησε η άποψη η αποπληρωμή να γίνει σε 11 ή 12 δόσεις, αρχής γενομένης, πιθανότερα, από τον Οκτώβριο.

Μάλιστα, το υπουργείο επιδιώκει οι εισφορές για επικούρηση και εφάπαξ να υπολογιστούν απευθείας στο καθαρό φορολογητέο εισόδημα του 2016. Στόχος είναι δηλαδή να συμπεριληφθούν απευθείας στην εκκαθάριση των εισφορών βάσει φορολογικών δηλώσεων, που και αυτή όμως, όπως εξήγησε ο κ. Πετρόπουλος, δεν αναμένεται πριν από τον Οκτώβριο.

Βάσει των υπολογισμών, η καθυστέρηση στην αποπληρωμή των εισφορών υπέρ εφάπαξ και επικούρησης που εκκρεμούν από την αρχή του χρόνου ενδέχεται να επιφέρει στα έσοδα του υπερ-επικουρικού ΕΤΕΑΕΠ άνοιγμα της τάξης των 40 εκατ. ευρώ.

Υπολογίζεται έτσι ότι σε μηνιαία φάση η επιβάρυνση θα κυμαίνεται από 50 έως 70 ευρώ ανά ασφαλισμένο. Συνολικά, το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης προσδοκά να εισπράττει έως 5 εκατ. ευρώ τον μήνα, στην περίπτωση που η εισπραξιμότητα φθάσει στο 100%. Στην περίπτωση δε που οι δόσεις για τα αναδρομικά οριστικοποιηθούν στις 11, θα απομείνουν 8 δόσεις που θα πρέπει να πληρωθούν εντός του 2018, δημιουργώντας στο ΕΤΕΑΕΠ «τρύπα» της τάξης των 40 εκατ. ευρώ, η οποία δεν θεωρείται ότι δημιουργεί πρόβλημα στο υπερ-επικουρικό ταμείο.

www.kathimerini.gr
Τελευταία ενημέρωση: 
Πέμ. 10 Αυγ. 2017 - 11:32