Παρουσίαση του βιβλίου της Συπρίς Κωφίδου «Το παιδί από την Τραπεζούντα»


Ο Σύλλογος Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών Σερρών θα παρουσιάσει το ενδιαφέρον βιβλίο της Συπρίς Κωφίδου «Το παιδί από την Τραπεζούντα».
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 10 Μαϊου 2019 και ώρα 9:00 μ.μ. στην  αίθουσα εκδηλώσεων του Συλλόγου (Β. Βασιλείου 12).
Θα προλογίσει η Φιλίτσα Κωφίδου – Σταυλά, φιλόλογος, την παρουσίαση θα κάνει η Αντωνία Θεοχαρίδου, φιλόλογος – συγγραφέας. 
Η ίδια η συγγραφέας Συπρίς Κωφίδου θα μιλήσει για το βιβλίο της και θα συνομιλήσει με το κοινό.
Η μεγάλη τραγωδία που αποδεκάτισε τους Έλληνες του Πόντου αποτελεί το ιστορικό φόντο του μυθιστορήματος που η Συπρίς Κωφίδη αφιερώνει στον πατέρα της που ήρθε από την Τραπεζούντα. Η προσωπική της αφήγηση δανείζεται από την ποίηση και από το αρχαίο ελληνικό θέατρο. Διηγείται τη συγκλονιστική στιγμή της απώλειας του πατέρα, τον οποίο συντροφεύει κατά τις τελευταίες του μέρες. Ένα συγκινητικό πορτρέτο του πατέρα που ξεκινάει από την εκτόπιση του, όταν, αγοράκι ακόμα, ρίχνεται πάνω σ’ ένα καράβι προς τις ελληνικές ακτές, και αφηγείται έπειτα τα στάδια και τις χαρές μιας ζωής.
Η προσφυγιά, που ίσως είναι από τα βαρύτερα πένθη των ανθρώπων, σκιαγραφείται σαν σφραγίδα στην ψυχή του πατέρα. Αλλά εκείνο που επίσης είναι εντυπωσιακό είναι πώς μέσα από αυτή την αφήγηση, και από ανθρώπους που έζησαν την Ελληνικότητά τους μόνο από πρώιμες μνήμες - του πατέρα - ή ακόμα έμμεσες μνήμες -της κόρης και συγγραφέα - αυτή η Ελληνικότητα μοιάζει τόσο πηγαία και ζωντανή, τόσο αυθεντική και αληθινή, λες και αποτελεί πραγματικό βίωμα.
Συπρίς Κωφίδου
Η Συπρίς Κωφίδου είναι ελληνογαλλίδα. Με σπουδές στην ψυχανάλυση και τη λογοτεχνία –  διδακτορικό με θέμα το σουρεαλισμό – είναι η συγγραφέας δύο συλλογών ποιημάτων με ελεύθερο στίχο, «A Échos multiples» και «La Nuit traversière» (εκδόσεις Guy Chambelland), και ενός βιβλίου – μαρτυρία για τον καλλιτέχνη – ζωγράφο Philippe Gouret, με τίτλο «L’Éternité végétale»·στις εκδόσεις Diabase, έχει συντάξει ποικίλα εισαγωγικά σημειώματα και έχει συγγράψει πολυάριθμα βιβλία με συνεντεύξεις, με βασικότερο το D’une rive à l’autre, με τον Charles Juliet. Το παιδί από την Τραπεζούντα είναι το πρώτο της διήγημα. Τον Μάρτιο του 2019 εκδίδεται το πρώτο της μυθιστόρημα Vingt-deux petits soleils, une jeunesse de Chiron.

Τελευταία ενημέρωση: 
Δευ. 06 Μάιος. 2019 - 15:00