Π. Τόσιος: Σε δύσκολη θέση οι τευτλοπαραγωγοί από το «λουκέτο» στην ΕΒΖ

Τραγικό τέλος,  μπαίνει τις επόμενες μέρες στη βιομηχανική δραστηριότητα της κρατικής επιχείρησης ΕΒΖ.Η Τράπεζα Πειραιώς πρόκειται να καταθέσει αίτηση υπαγωγής της ιστορικής βιομηχανίας στο άρθρο 106 του πτωχευτικού κώδικα. Με την αίτηση αυτή, η τράπεζα, ως ο σημαντικότερος πιστωτής της ΕΒΖ, θα ζητήσει από το δικαστήριο τα περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας να εισφερθούν σε τρεις ξεχωριστές επιχειρήσεις ειδικού σκοπού.

Παράλληλα θα αιτηθεί οι προμηθευτές της επιχείρησης να υποστούν βαθύ «κούρεμα» (έως 90%) των οφειλομένων της βιομηχανίας σε αυτούς. Tαυτόχρονα η ΕΒΖ κλείνει και μετατάσσεται όλο το μόνιμο προσωπικό. 

Ο υποψήφιος  βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής κ. Πασχάλης Τόσιος δήλωσε σχετικά:

 «Η διοίκηση της τραπέζης Πειραιώς  αποφάσισε  να προχωρήσει στη μεταβίβαση των "ασημικών" της ΕΒΖ, όπως τις μετοχές των θυγατρικών της στη Σερβία, τα εργοστάσια στις Σέρρες, το Πλατύ και στη Λάρισα, ακίνητα "φιλέτα" και μέρος του παθητικού στην Τράπεζα Πειραιώς, η οποία θα δημιουργήσει τρεις Εταιρείες Ειδικού Σκοπού (SPV's), ενώ εναπομείναν παθητικό και ενεργητικό θα παραμείνει στην ΕΒΖ (OldCo)".

   Μια εξέλιξη που φέρνει σε δύσκολη θέση και τους τευτλοπαραγωγούς της χώρας, καθώς όχι μόνο δεν γνωρίζουν, ακόμη, πότε θα πληρωθούν τη σοδειά που παρέδωσαν στη βιομηχανία για την καμπάνια του 2018, αλλά αν εφαρμοστεί τελικά η πρόταση της Πειραιώς, θα χάσουν, κατά τα προβλεπόμενα για περίπου 2 σεζόν τη δυνατότητα να σπείρουν τεύτλα, με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό για την καλλιέργεια στη χώρα».

Τελευταία ενημέρωση: 
Τρί. 19 Φεβ. 2019 - 08:33