Οι προκλήσεις για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας συζητήθηκαν σε διεθνή συνάντηση στη Λίμνη Κερκίνη

Συνεχίζοντας με επιτυχία τη διοργάνωση του ευρωπαϊκού προγράμματος EUbyLakes, πραγματοποιήθηκε, από 22 έως 25 Αυγούστου, η διεθνής συνάντηση εργασίας των εταίρων του προγράμματος στην Λίμνη Κερκίνη, με θέμα την ‘Βιοποικιλότητα’. Το EUbyLakes αποτελεί ένα ανοικτό πανεπιστήμιο προτάσεων και σχεδιασμού μιας πορείας γόνιμου διαλόγου για το μέλλον μας στην Ευρώπη, προσεγγίζει συνολικά έξι (6) θεματικές-modules(Δημοκρατία, Συνοχή, Ισότητα, Κλιματική Ουδετερότητα, Βιοποικιλότητα, Ψηφιακή Καινοτομία) και αναμένεται να ολοκληρωθεί με έναν δημιουργικό μαραθώνιο ανάδειξης συμπερασμάτων και αποκτηθείσας γνώσης (Lackathon) στα τέλη Οκτωβρίου στην Πορτογαλία.

Επικεφαλής συντονιστής της ελληνικής διοργάνωσης ήταν το Παράρτημα Κερκίνης της Μ.Δ.Π.Π. Κεντρικής Μακεδονίας του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α.), το οποίο φιλοξένησε τους συμμετέχοντες/εκπροσώπους της φινλανδικής αποστολής της Λίμνης Saiima, της ισπανικής αποστολής της Λίμνης Santilliana, της πορτογαλικής αποστολής της λίμνης Alqueva  και της ιταλικής αποστολής της Λίμνης Iseo. Επιπλέον, η διοργάνωση υποστηρίχθηκε από την Δρα Διονυσία Χατζηλάκου, Προϊσταμένη της Δ/νσης Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών  Τομέα Α του Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α. και εκ των κύριων ομιλητών της συνάντησης, καθώς και από την Διευθύντρια Διοικητικού/Οικονομικού κα Νέλλη Εξαρχάκου, και την Προϊσταμένη του Τμήματος Κλιματικής Αλλαγής κα Θάλεια Γρηγοριάδου. Στις εργασίες συμμετείχε και ο Δήμαρχος Ηράκλειας κ. Γεώργιος Κουτσάκης, καθόσον ο δήμος Ηράκλειας συμμετέχει στο Ευρωπαϊκό δίκτυο λιμνών NeuLakes στο οποίο συμμετέχουν όλοι οι εταίροι του προγράμματος.

diethnis_sinantisi_viopoikilotita_limni_kerkini_2022_1.jpg

Κύριο θέμα που συζητήθηκε, ήταν οι προκλήσεις για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας σε ευρωπαϊκό, εθνικό και τοπικό επίπεδο και ιδιαίτερα η αναγκαιότητα προστασίας του ιδιαίτερου φυσικού περιβάλλοντος του Εθνικού Πάρκου Λίμνης Κερκίνης με καινοτόμους τρόπους, διατηρώντας τις βασικές αξίες και λειτουργίες του (αντιπλημμυρική προστασία, βιοποικιλότητα, οικοτουρισμός, άρδευση, γεωργία, κτηνοτροφία κλπ) με στόχο την αειφορική ανάπτυξη της περιοχής τόσο για τον άνθρωπο όσο και για τη Φύση. Το πρόγραμμα, μεταξύ άλλων, συμπεριλάμβανε εισηγήσεις που αφορούν στις σύγχρονες προκλήσεις διατήρησης και διαχείρισης της βιοποικιλότητας σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, τον ρόλο του δικτύου προστατευόμενων περιοχών Natura 2000 στην Ευρώπη και στην Ελλάδα, τον ρόλο και τις δράσειςτου Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α. σε σχέση με την διατήρηση του Βιοποικιλότητας σε εθνικό και τοπικό επίπεδο στο Εθνικό Πάρκο Λίμνης Κερκίνης, βιωματικές δραστηριότητες στην λίμνη και στο παραποτάμιο δάσος με βαρκάδα και παρατηρήσεις πουλιών και των νεροβούβαλων της περιοχής, καθώς και παρουσιάσεις καλών πρακτικών Οικοτουρισμού από επαγγελματίες της περιοχής (Ξενοδοχείο Οικοπεριηγητής και Ξενώνας Λιμναίο), οι οποίες έλαβαν χώρα στους συνεδριακούς χώρους του Κέντρου Πληροφόρησης Εθνικού Πάρκου Λίμνης Κερκίνης του Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α., καθώς και του Γραφείου Προώθησης Οικοτουρισμού του Δήμου Ηράκλειας. Τις δράσεις της συνάντησης συμπλήρωσαν οι επισκέψεις στο Ιερό Ησυχαστήριο Τιμίου Προδρόμου στο Ακριτοχώρι, στο σπήλαιο της Αλιστράτης, στο οινοποιείο Κτήμα Μελίδου-Κρυφή Κοιλάδα στο Σιδηρόκαστρο, καθώς και στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του δήμου Σερρών όπου και πραγματοποιήθηκε παρουσίαση του προγράμματος σε τοπικό τηλεοπτικό κανάλι των Σερρών.

Η επόμενη συνάντηση θα λάβει χώρα τον Σεπτέμβριο στη Λίμνη Saimma της πόλης Imatra της Φιλανδίας, με κεντρική θεματική την ‘Ψηφιακή Καινοτομία’.

Τελευταία ενημέρωση: 
Πέμ. 01 Σεπ. 2022 - 11:03