Οι πλημμύρες της 4ης Ιανουαρίου 2021 δείχνουν τις μεγάλες δυνατότητες στη διαχείριση των υδάτινων πόρων

Απόσπασμα χάρτη Google Earth της περιοχής του Δήμου Εμμανουήλ Παπά. (χρήση OpenTopo)

Στις 21 Ιουνίου ήταν ο χείμαρρος της Κοιλάδας των Αγίων Αναργύρων, στις 4/1 ήταν το χειμαρρικό δυναμικό του Μενοικίου στο Δήμο Εμμανουήλ Παπά και το αντίστοιχο των χειμάρρων του Κερδυλίου στο Δήμο Βισαλτίας. Ακραία ύψη βροχής όπως πχ των 131mm που καταγράφηκε στην Ασπροβάλτα, συνήθως συνοδεύονται από πλημμύρες, μιας και τα δίκτυα ομβρίων έχουν κατασκευαστεί για πολύ μικρότερες περιόδους επαναφοράς Τ. Σημείωση: κοιτάξτε το εύρος των ακραίων καιρικών φαινομένων: Ασπροβάλτα-Δήμος Βισαλτίας-Δήμος Εμμανουήλ Παπά!  Στην εποχή των κλιματικών αλλαγών τέτοιες βροχοπτώσεις πρέπει να είναι αναμενόμενες. Υπάρχουν και άλλα τέτοια παραδείγματα φέτος ουκ ολίγα (Χανιά, Εύβοια, Καρδίτσα κλπ) αλλά εδώ και χρόνια. Στο Διδυμότειχο στις 4/2/2005, καταγράφηκαν 170χιλιοστά (mm) βροχής σε 14 ώρες και 20 λεπτά, με 60mm βροχής να έχουν καταγραφεί την προηγούμενη μέρα. Το 2ο υψηλότερο ύψος βροχής είχε καταγραφεί το 2001 και ήταν 150mm. Για το 3ο υψηλότερο χρειάζεται να μεταφερθούμε στο 1958 (!) με 102mm. Στην Κάτω Στενή Ευβοίας φέτος καταγράφηκαν 280mm βροχής (9/8/2020, κακοκαιρία Θάλεια) σε 8 ώρες με το 2ο υψηλότερο σε περίοδο μετρήσεων 60 ετών να είναι 208mm σε 23 ώρες στις 4/10/1962 και το 3ο υψηλότερο ήταν 200 χιλιοστά στις 11/9/2009.
  Ειλικρινά αιφνιδιάστηκα όταν είδα τις εικόνες στον Νέο Σκοπό. Δεν το περίμενα. Αν έχει πρόβλημα και ο Νέος Σκοπός, έχουμε τελειώσει, τι θα γίνει με τους άλλους μεγάλους συμβάλλοντες του Στρυμόνα; Πχ με τον Κρουσοβίτη, τον Καστρόλακκα της Μαυροθάλασσας ή τον Εζοβίτη του Αχινού που είναι πολύ δυνατοί χείμαρροι και σε ένα άσχημο ακραίο καιρικό φαινόμενο θα δημιουργήσουν τεράστιο θέμα; Αν δεν αντιμετωπιστούν τα απλά θέματα του Δήμου Εμμανουήλ Παπά, όπου οι λύσεις είναι ορατές σε όλους, τι θα γίνει με τα  πιο δύσκολα και δύσκολα θέματα;

diagramma_keimeno_marinou.jpg

Διάγραμμα: Προσδιορισμός της χρονοσειράς των ετήσιων υδατικών
 ισοζυγίων του Κοκκινορέματος (μεθ. Viparelli)


   Ο Νέος Σκοπός δεν πρέπει να έχει θέμα πλημμύρας ότι και να γίνει (κι ας βρέξει ότι θέλει!) και ταυτόχρονα οι αγροτικές εκτάσεις του δεν ξεμένουν από νερό κατά τη θερινή ξηροθερμική περίοδο για τις αρδεύσεις. Όσο πιο γρήγορα το συνειδητοποιήσουν οι φίλοι εκεί, τόσο καλύτερα. Θα επαναλάβω αυτά που μου είπε η φίλη η Μαρία, που οριοθετούν με λίγες φράσεις θαυμάσια το θέμα : «το νερό ακολουθεί την πορεία αυτή που δημιούργησε διαχρονικά τους χείμαρρους που ο άνθρωπος συνηθίζει να τους κάνει δρόμους, χωράφια κλπ....Γύρω από τον Σκοπό υπήρχε αποστραγγιστικό κανάλι που και αυτό είχε την ίδια τύχη στο μεγαλύτερο τμήμα του.»
   Να μια καλή βάση για την αντιμετώπιση που δείχνει ότι το επιστημονικό δυναμικό των πολιτών του Δήμου, γνωρίζει τις αιτίες του προβλήματος και μπορεί να δρομολογήσει τις λύσεις του. Προς το συμφέρον του Δήμου αλλά και όλων είναι η οριστική και πλήρης αντιμετώπιση όλων των υδατικών προβλημάτων και η αξιοποίηση του υδατικού δυναμικού των χειμάρρων του Μενοικίου, για την οριστική επίλυση και με αειφορικό τρόπο όλων των υδατικών προβλημάτων. Τα πλημμυρικά προβλήματα δείχνουν τις μεγάλες δυνατότητες που υπάρχουν στη διαχείριση των υδάτινων πόρων του Δήμου και στην ουσία ότι όλο αυτό το υδατικό δυναμικό χάνεται παντελώς αναξιοποίητο και στο τέλος δημιουργεί προβλήματα, ταράζοντας τη ζωή του Δήμου.
   Πριν αρκετά χρόνια υπήρξαν το Γ΄ και το Δ΄ ΚΠΣ που με σωστό στρατηγικό σχεδιασμό ήταν δυνατή η δρομολόγηση της οριστικής και πλήρους επίλυσης όλων υδατικών προβλημάτων. Τα 917 εκ. ευρώ του Δ΄ ΚΠΣ έμειναν αναξιοποίητα για την Π.Ε. Σερρών και  τους Δήμους Εμμανουήλ Παπά και Βισαλτίας. Τα Σχέδια Διαχείρισης Κινδύνων Πλημμύρας του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας που έχουν καταρτιστεί από το 2018 για όλη τη  χώρα βρίσκονται στο στάδιο της 1ης Αναθεώρησής τους, όπως και τα Σχέδια Διαχείρισης Λεκανών Απορροής που επίσης έχουν καταρτιστεί για όλη τη χώρα. Είναι προτιμότερο να τεθεί υψηλός στόχος, που θα αφορά την αξιοποίηση των υδάτων του Μενοικίου και του Κερδυλίου, σε επίπεδο στρατηγικού σχεδιασμού σε Δημοτικό επίπεδο (master plan όπως είναι γνωστό στον κόσμο όπως είναι το take away και τα rapid test) με τη συμμετοχή και συμβολή του τοπικού (ντόπιου) επιστημονικού δυναμικού. Υπάρχουν μεγάλοι χείμαρροι αναξιοποίητοι, πχ το Κοκκινόρεμα που εκβάλει στην πεδινή περιοχή στην Οινούσα, με εκείνο το βραχώδες στόμιο εξόδου να είναι ιδανικό για τη χωροθέτηση φράγματος. (Ενδεικτικά στο διάγραμμα)

 

 

 

Τελευταία ενημέρωση: 
Τρί. 12 Ιαν. 2021 - 18:24