Οι φόροι αύξησαν τα έσοδα εξάντλησαν τους πολίτες

Η υπερφορολόγηση ήταν ο βασικότερος ίσως λόγος που τα δημόσια έσοδα αυξήθηκαν το 2016, αλλά ταυτόχρονα εξάντλησαν τους φορολογουμένους, σύμφωνα με τη Διεύθυνση Οικονομικών Μελετών της Alpha Bank.

Στο τελευταίο Εβδομαδιαίο Δελτίο Οικονομικών Εξελίξεων τονίζεται ότι «η φοροδοτική ικανότητα των φορολογουμένων συνεχίζει να εξασθενεί όπως υποδηλώνει η σημαντική αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών των ιδιωτών προς το Δημόσιο το πρώτο τρίμηνο του έτους».

Παράλληλα, επισημαίνει ότι «οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τους προμηθευτές της γενικής κυβέρνησης διατηρήθηκαν σε υψηλό επίπεδο, με αρνητικό αντίκτυπο στη ρευστότητα των επιχειρήσεων και την οικονομική δραστηριότητα».

Για το 2017 οι μελετητές της τράπεζας εκτιμούν ότι η δημοσιονομική πολιτική θα είναι λιγότερο συσταλτική έναντι του προηγούμενου έτους, καθώς το 2016 παρατηρήθηκε μη επαναλαμβανόμενη είσπραξη εσόδων και συγκράτηση δαπανών.

Επίσης σημειώνουν ότι, το 2016, οι φορολογικές επιβαρύνσεις στο εισόδημα φυσικών και κυρίως νομικών προσώπων επηρέασαν αυξητικά τα έσοδα από άμεσους φόρους, ενώ οι αυξημένοι φορολογικοί συντελεστές που επεβλήθησαν σε διάφορες κατηγορίες αγαθών και υπηρεσιών οδήγησαν στην αύξηση των εσόδων από έμμεσους φόρους. Οι επιπλέον φορολογικές αυξήσεις στην αρχή του τρέχοντος έτους επιδρούν θετικά στα έσοδα από έμμεσους φόρους και στο πρώτο πεντάμηνο του 2017.

Για το δημοσιονομικό αποτέλεσμα του πρώτου εξαμήνου η τράπεζα σημειώνει ότι «εμφάνισε βελτίωση τόσο έναντι του στόχου όσο και του αντίστοιχου περυσινού χρονικού διαστήματος. Συγκεκριμένα, τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού 2017 δείχνουν ότι το πρωτογενές ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού διαμορφώθηκε σε 1,9 δισ. ευρώ, σημαντικά υψηλότερο, κατά 1,5 δισ. ευρώ, έναντι του στόχου που είχε τεθεί για το πρώτο εξάμηνο του 2017 με βάση το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2018-2021 και έναντι πρωτογενούς πλεονάσματος 1,6 δισ. ευρώ στο πρώτο εξάμηνο του 2016.

 

www.kathimerini.gr
Τελευταία ενημέρωση: 
Σάβ. 22 Ιουλ. 2017 - 12:21