Ο Πλούτος του Αριστοφάνη στα Μαθήματα Κλασσικής Παιδείας

Ο Πλούτος, η τελευταία γνωστή κωμωδία του Αριστοφάνη διδάχτηκε το 388 π.Χ.  Αντικείμενο πραγμάτευσής του αποτελεί η άδικη κατανομή των αγαθών, ένα αίτημα βαθιά κοινωνικό, το οποίο σηματοδοτεί τη σταδιακή απομάκρυνση της αττικής κωμωδίας από το ακραιφνώς πολιτικό στοιχείο με το οποίο ήταν στενά συνυφασμένη. Παράλληλα με αυτό, η υποχώρηση του προσωπικού σκώμματος και της αισχρολογίας, και η ύπαρξη μυθολογικών στοιχείων διαμορφώνουν έναν άλλο τύπο κωμωδίας -που θυμίζει περισσότερο έργα της Μέσης Κωμωδίας- και εξηγούνται από την ιστορική πραγματικότητα της κατάρρευσης της πόλης-κράτους. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, ο δούλος του έργου, ο Καρίων, ανάγεται σε πρωταγωνιστική μορφή δηλώνοντας στην πράξη το αίτημα του Αριστοφάνη για ισότητα.

Η υπόθεση αφορά την προσπάθειά του Χρεμύλου να μη γίνει ο γιος του τίμιος και, άρα, φτωχός. Όταν, λοιπόν, συναντά τον γέρο Πλούτο, που έχει τυφλωθεί από τον Δία και μοιράζει εδώ και χρόνια άδικα τα πλούτη, επιχειρεί και καταφέρνει την ίασή του, γεγονός που πυροδοτεί την αντίδραση τόσο της Φτώχειας, όσο και εκείνων που τόσα χρόνια ευνοούνταν από την κατάσταση αυτή.

Στη διασκευή που θα παρουσιαστεί το ρόλο του Χρεμύλου έχει ο σύγχρονος δίκαιος, μα φτωχός Μπατάκης και ο δούλος Κλοπίων. που θα δώσουν τον δικό τους αγώνα στην Ελλάδα του σήμερα, για να αποκαταστήσουν την κοινωνική αδικία... 

Η Ισιδώρα Μάλαμα, που θα κάνει την σχετική εισήγηση στα Μαθήματα Κλασσικής Παιδείας, είναι φιλόλογος στη δημόσια εκπαίδευση, κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου στις «Επιστήμες της Αγωγής», εκπαιδεύτρια ενηλίκων και επιμελήτρια κειμένων. Έχει συμμετάσχει σε πολλά συνέδρια, και δημοσιεύσεις της έχουν συμπεριληφθεί σε επιστημονικά περιοδικά. Πορεύεται με οδηγό την αγάπη για τα κλασικά έργα τόσο της αρχαίας όσο και της νεότερης γραμματείας.

Τα μαθήματα γίνονται κάθε Τετάρτη 7-8 το απόγευμα στην αίθουσα ομιλιών (Σωκράτης Μικρού) του Μαξίμειου Πνευματικού Κέντρου.

Συντονιστές οι εκπαιδευτικοί: Θεολόγης Ανδρονίδης, Νότας Θωμάς και Χασιωτάκη Ειρήνη.

Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

Χορηγοί:  Η Α.Ε Θέρμη Σερρών (Τηλεθέρμανση) και η TOYOTA ΟΥΣΤΡΙΑΣ Α.Ε. ΣΕΡΡΕΣ-ΚΑΒΑΛΑ-ΔΡΑΜΑ.

Τελευταία ενημέρωση: 
Παρ. 18 Οκτ. 2019 - 13:44