«Ο Μοσκώβ Σελήβ» του Γ. Βιζυηνού ανεβαίνει στη μικρή σκηνή του δημοτικού θεάτρου «Αστέρια»

Μια παρέα φίλων στις διακοπές, αφήνει τα κινητά τηλέφωνα και ανακαλύπτει το διήγημα Ο Μοσκώβ-Σελήμ. Τυχαία ή όχι, παρασύρεται από την ανάγνωση και αποφασίζει να το ζωντανέψει με ό,τι μέσο διαθέτει. Είναι, όμως, η φαντασία πιο δυνατή από την τεχνολογία; Και μπορεί ο λόγος και οι εικόνες που γεννάει να νικήσουν τις οθόνες;

Τo ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Σερρών, το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Ιωαννίνων και η θεατρική ομάδα ΠΑΠΑΛΑΝΓΚΙ ενώνουν τις δυνάμεις τους για μια παράσταση του έργου του Γ. Βιζυηνού. Αντλώντας υλικό και από την κοινή παράδοση των βαλκανικών λαών, η ομάδα των ηθοποιών μας μεταφέρει, με ευφάνταστο τρόπο, στην πολυπολιτισμική Θράκη και στην ταραγμένη ιστορία του 19ου αιώνα, συνδέοντας το χθες με το σήμερα.  

Η πρεμιέρα θα δοθεί την Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2019, στη μικρή σκηνή του δημοτικού θεάτρου «Αστέρια», στις 9.15μ.μ. Θα ακολουθήσουν παραστάσεις στις 26 και 27 Οκτωβρίου καθώς και 1 και 2 Νοεμβρίου.

Ο Μοσκώβ-Σελήμ του Γ. Βιζυηνού, το αριστούργημα αυτό της νεοελληνικής λογοτεχνίας, αποτελεί έναν ύμνο στη φιλία των ανθρώπων και των λαών.

 Ο Μοσκώβ-Σελήμ, που αφηγείται την ιστορία του σε έναν Έλληνα (τον συγγραφέα;) είναι ένας Τούρκος στρατιώτης, που μετά την αιχμαλωσία του σε κάποιον από τους ρωσο-τουρκικούς πολέμους, επιθυμεί να «γίνει» Ρώσος.
Ταυτοχρόνως, το αφήγημα του Βιζυηνού, ίσως, είναι η πρώτη ιστορία ενός περιστατικού “bullying” της λογοτεχνίας μας: χωρίς να γνωρίζουν τι πέρασε στη ζωή του, όλοι θεωρούν “τρελό” τον Μοσκώβ - Σελήμ. Έτσι, μέσα από τη διήγηση των περιπετειών του ηρώα του, ο συγγραφέας μας καλεί να ανακαλύψουμε τον Άλλον δίπλα μας και, τελικά, να κατανοήσουμε τον ίδιο μας τον εαυτό.

Η παράσταση επιχορηγείται από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Η ταυτότητα της παράστασης:

Σκηνοθεσία: Τάσος Αγγελόπουλος

Δραματουργική επεξεργασία: Παναγιώτα Κωνσταντινάκου

Σκηνικά-Κοστούμια-Σκηνικά Αντικείμενα: Ματίνα Μέγκλα

Κίνηση: Γιάννα Μελλά

Μουσική: Διαμαντής Αδαμαντίδης

Φωτογραφίες: Ελίνα Γιουνανλή

Παίζουν:
Μαρία Κωνσταντά, Άγγελος-Προκόπιος Νεράντζης, Έλλη Σαρρή, Χρήστος Τσαβλίδης
Προπώληση εισιτηρίων στο ταμείο του δημοτικού θεάτρου «Αστέρια», καθημερινά 11-13.00 και 18-21.00
Τηλέφωνο κρατήσεων 2321054755 (ώρες ταμείου). Γενική είσοδος: 8,00 €
Μειωμένο : 6,00 € (φοιτητικό, ανέργων, πολυτέκνων κ.α.)

Τελευταία ενημέρωση: 
Τρί. 22 Οκτ. 2019 - 20:58