Nέο αλαλούμ με τις δηλώσεις των κατ' επάγγελμα αγροτών

Τον κίνδυνο να χρεωθούν με υπέρογκους φόρους εισοδήματος, λόγω μη συνυπολογισμού των εκπτώσεων φόρου των 1.900-2.100 ευρώ κατά την εκκαθάριση των φετινών φορολογικών τους δηλώσεων, εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν χιλιάδες κατ’ επάγγελμα αγρότες.

Οι εν λόγω αγρότες έχουν υποβάλει τις φετινές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων με επιφύλαξη, καθώς διαπίστωσαν ότι οι κωδικοί 037-038 του πίνακα 2 των αναρτηθέντων στους λογαριασμούς τους στο σύστημα TAXISNET ηλεκτρονικών δηλώσεων Ε1 δεν έχουν ακόμη προσυμπληρωθεί ώστε να τους αναγνωριστεί η ιδιότητα του κατ’ επάγγελμα αγρότη.

Στους συγκεκριμένους φορολογούμενους το υπουργείο Οικονομικών έδωσε τον περασμένο Ιούλιο την οδηγία να προσέλθουν και να προσκομίσουν στις αρμόδιες Δ.Ο.Υ. (εντός 90 ημερών από τις ημερομηνίες που υπέβαλαν τις δηλώσεις με επιφύλαξη) βεβαιώσεις από την αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, δηλαδή από το Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων, ότι είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η κίνησή τους αυτή θα αρκούσε για να γίνει ορθά η εκκαθάριση των δηλώσεών τους και να τους αναγνωριστούν η ιδιότητα του κατ’ επάγγελμα αγρότη και κατ’ επέκταση και οι εκπτώσεις φόρου των 1.900-2.100 ευρώ.

Η οδηγία αυτή όμως του υπουργείου Οικονομικών ανατρέπεται τώρα από την Α.Α.Δ.Ε., η οποία με εγκύκλιο που εξέδωσε και κοινοποίησε σε όλες τις Δ.Ο.Υ. επισημαίνει ότι μόνη απαραίτητη προϋπόθεση για να κατοχυρώσουν τις εκπτώσεις φόρου των 1.900-2.100 ευρώ και οι συγκεκριμένοι αγρότες είναι να έχουν σταλεί από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στην Α.Α.Δ.Ε. όλα τα επικαιροποιημένα αρχεία με τους ΑΦΜ των κατ’ επάγγελμα αγροτών και να έχουν προσυμπληρωθεί οι κωδικοί 037-038 των ηλεκτρονικών δηλώσεων Ε1 μέχρι και τις 31-10-2017 που λήγει η προθεσμία άσκησης του δικαιώματος υποβολής εκπρόθεσμων τροποποιητικών δηλώσεων χωρίς πρόστιμα από όσους αγρότες αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα. Στην εγκύκλιό της η Α.Α.Δ.Ε. διευκρινίζει ότι ακόμη κι αν οι αγρότες προσκομίσουν στις Δ.Ο.Υ. έγγραφες βεβαιώσεις από το Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων ότι έχουν την ιδιότητα του «κατ’ επάγγελμα αγρότη», δεν κατοχυρώνουν τις εκπτώσεις φόρου, καθώς σε κάθε περίπτωση η εκκαθάριση των δηλώσεων θα γίνεται με βάση τα δεδομένα του τελευταίου ηλεκτρονικού αρχείου που έχει αποσταλεί, δηλαδή μόνο εφόσον οι κωδικοί 037-038 εμφανίζονται στο ΤΑΧΙSNET προσυμπληρωμένοι.

Συγκεκριμένα στην εγκύκλιο της Α.Α.Δ.Ε (υπ’ αριθμόν πρωτοκόλλου ΔΕΑΦ 1135549 ΕΞ 2017) αναφέρονται επί λέξει τα εξής:

«…Η ηλεκτρονική αποστολή συνεχώς επικαιροποιημένων αρχείων με τους ΑΦΜ των κατ' επάγγελμα αγροτών (κωδ.037-038) μέχρι το τέλος υποβολής των τροποποιητικών δηλώσεων χωρίς την επιβολή προστίμου (ήτοι μέχρι 31.10.2017) διασφαλίζει την αξιοπιστία και την εγκυρότητα των δεδομένων. Συνεπώς, με την ως άνω διαδικασία της αποστολής των ηλεκτρονικών αρχείων και της αντίστοιχης προσυμπλήρωσης- ενημέρωσης των κωδ.037-038, η εκκαθάριση των ως άνω δηλώσεων, καθώς και των δηλώσεων με επιφύλαξη, θα γίνει ορθά. Κατόπιν τούτου, είτε ο φορολογούμενος προσκομίσει έγγραφη βεβαίωση κατ' επάγγελμα αγρότη από το Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων (ΜΑΑΕ) είτε όχι, η εκκαθάριση της δήλωσης πάντα θα γίνεται με βάση τα δεδομένα του τελευταίου ηλεκτρονικού αρχείου που έχει αποσταλεί. Ως αποτέλεσμα αυτού οι κωδ.037-038 θα είναι προσυμπληρωμένοι, εξασφαλίζοντας το ποιοι είναι οι δικαιούχοι που πρέπει να τύχουν της προβλεπόμενης έκπτωσης φόρου.»

www.dikaiologitika.gr
Τελευταία ενημέρωση: 
Σάβ. 16 Σεπ. 2017 - 22:54