Μόλις το 30% της αξίας των δικαιωμάτων θα λάβουν όσοι τα εκμίσθωσαν από το 2014 και νωρίτερα

Μόλις το 1/3 της αξίας των δικαιωµάτων που πληρώνονταν αρχικά, εκτιµάται ότι θα λάβουν, µε τη λύση που προέκρινε πριν τρεις εβδοµάδες, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, οι περίπου 2.000 και πλέον αγρότες, που εκµίσθωσαν όλα τους τα δικαιώµατα (Φόρµα 6), το 2014 ή νωρίτερα και δεν υπέβαλαν αίτηση το 2015, µε αποτέλεσµα να τα χάσουν.

Στη καλύτερη των περιπτώσεων και με δεδομένη την αύξηση στην παρακράτηση της βασικής ενίσχυσης (4,5%) όλων, το ανώτατο δικαίωμα από το απόθεμα, δεν θα ξεπερνά τα 80 ευρώ το στρέμμα.

Για παράδειγµα Αχαιός αγρότης που λάµβανε πριν το 2015 τσεκ 200 ευρώ το στρέµµα για τα αµπέλια ή τις ελιές του κι εν συνεχεία δεν τα πήρε το 2015, γιατί τα µεταβίβασε ολοσχερώς, ακόµη κι αν σήµερα υποβάλλει αίτηση και λάβει δικαιώµατα από το Απόθεµα, σε καµιά περίπτωση δεν θα πληρωθεί πάνω από 70-80 ευρώ το στρέµµα.
Ο ίδιος αγρότης, µε τα δεδοµένα του 2015 για το Απόθεµα θα λάµβανε µόλις 55 ευρώ το στρέµµα ενίσχυση ως επιστροφή, ωστόσο το 2017 και µε την αύξηση της παρακράτησης στη βασική (από 3% σε 4,5%) όλων που αποφάσισε το υπουργείο, εκτιµάται ότι θα λάβει περί τα 70-80 ευρώ. Και πάλι όµως τα χρήµατα αυτά είναι λίγα σε σχέση µε τα αρχικά, φτάνοντας µόλις το 1/3 περίπου της στρεµµατικής ενίσχυσης (200 ευρώ) που λάµβανε ως το 2015.
Μεταξύ άλλων, στην επίµαχη απόφαση αναφέρεται:
Για τη δηµιουργία του εθνικού αποθέµατος εφαρµόζεται γραµµική ποσοστιαία µείωση του ανώτατου ορίου του καθεστώτος βασικής ενίσχυσης σε εθνικό επίπεδο ποσοστού 3%. Το εν λόγω ποσοστό αυξάνεται για την κάλυψη των αναγκών χορήγησης δικαιωµάτων ενίσχυσης σε γεωργούς νεαρής ηλικίας και σε γεωργούς που αρχίζουν τη γεωργική τους δραστηριότητα σε ποσοστό 4,5%. Τα σχετικά στοιχεία κοινοποιούνται στη Γενική Γραµµατεία Αγροτικής Πολιτικής και ∆ιαχείρισης Κοινοτικών Πόρων και στη Γενική ∆ιεύθυνση Βιώσιµης Αγροτικής Ανάπτυξης στο υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης».
Το σηµείο 5 του άρθρου 4 αντικαθίσταται ως εξής:
«5. Οι δικαιούχοι ωφελούνται από το Εθνικό Απόθεµα µία φορά στην περίοδο 2015-2020 υποβάλλοντας σχετικό αίτηµα µε την ΕΑΕ. Αιτήµατα δικαιούχων που έχουν ήδη ωφεληθεί µια φορά από το Εθνικό Απόθεµα (χορήγηση δικαιωµάτων ή προσαύξηση µοναδιαίας αξίας), απορρίπτονται σε επόµενα έτη ενίσχυσης, ανεξαρτήτως αν πληροί και σε άλλο έτος τις προϋποθέσεις χορήγησης ή προσαύξησης της µοναδιαίας αξίας.
Στο άρθρο 7 συµπληρώνεται παράγραφος (γ) ως εξής: «γ. Γεωργοί, οι οποίοι πληρούν σωρευτικά τις παρακάτω προϋποθέσεις: 1) είχαν ενεργοποιήσει δικαιώµατα το έτος 2014 και ταυτόχρονα ήταν αποδέκτες αίτησης ενοικίασης δικαιωµάτων µε γη (µισθωτές), της οποίας οι αντισυµβαλλόµενοι µεταβιβαστές (εκµισθωτές γης και δικαιωµάτων) δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις χορήγησης δικαιωµάτων βασικής ενίσχυσης του άρθρου 24 του Καν (ΕΕ)1307/2013 το έτος ενίσχυσης 2015 και 2) κατέχουν το 2017 δικαιώµατα βασικής ενίσχυσης, τα οποία τους χορηγήθηκαν το έτος 2015, χαµηλότερης µοναδιαίας αξίας από τον αντίστοιχο περιφερειακό µέσο όρο του εθνικού αποθέµατος 2017».
Το µέτρο δεν θα ισχύσει αναδροµικά

Οι θιγόµενοι δεν θα λάβουν αναδροµικά τα ποσά που τους αντιστοιχούν για το 2015-2016, όπως έχει γνωστοποιήσει η Βάθη. Υπενθυµίζεται πως σύµφωνα µε τη λύση που δόθηκε σε συνεργασία µε την ΕΕ, στους εν λόγω γεωργούς-ενοικιαστές στους οποίους χορηγήθηκαν δικαιώµατα το 2015 και η µοναδιαία αξία αυτών το 2017 υπολείπεται του περιφερειακού µέσου όρου, θα γίνει προσαύξηση της αξίας δικαιωµάτων έως τον περιφερειακό µέσο όρο του αποθέµατος του έτους 2017.
Με τον κωδικό 0406 στο ΟΣΔΕ η δικαίωση

Εδώ και δυο εβδοµάδες περίπου έχει ανοίξει ο κωδικός 0406 στις δηλώσεις ΟΣ∆Ε για την επιστροφή των χαµένων µισθωµένων, σύµφωνα µε τις τελευταίες πληροφορίες. Όσοι παραγωγοί ενδιαφέρονται να µπουν στην σχετική διαδικασία, πρέπει να απευθυνθούν στις κατά τόπους πύλες ΟΣ∆Ε και να τικάρουν το σχετικό πεδίο.
Η πρώτη εικόνα µαρτυρά πως πολλοί επιµένουν να κινηθούν δικαστικά, ούτως ώστε να λάβουν τα χαµένα δικαιώµατά τους ολοσχερώς και όχι εν µέρει, όπως προβλέπει η λύση του υπουργείου. Στο Αίγιο πάντως που υπάρχουν αρκετές δεκάδες αδικηµένοι παραγωγοί, οι ιθύνοντες της τοπικής Ένωσης (ΠΕΣ), θεωρούν «µισή δουλειά» τη ρύθµιση που τέθηκε σε ισχύ και προτίθενται να συνεχίσουν την δικαστική «µάχη», προκειµένου, όπως λένε να επιτευχθεί µια ορθή κατανοµή δικαιωµάτων. «Ουσιαστικά πρόκειται για αδικία των παραγωγών», λέει ο πρόεδρος της ΠΕΣ, Θανάσης Σωτηρόπουλος.
Σηµειωτέον ότι η Ένωση απευθύνθηκε σε νοµικό, για να ρωτήσει τι θα συµβεί σε περίπτωση που κάποιος παραγωγός αποδεχθεί την λύση του υπουργείου (και υποβάλλει τελικά αίτηµα) κι εν συνεχεία δικαιωθεί στο δικαστήριο. Ως προς αυτό, οι νοµικοί απάντησαν, ότι τυχόν απόφαση δικαστηρίου, θα έχει προφανώς µεγαλύτερη ισχύ και θ’ αναγκάσει το κράτος να επιστρέψει ολοσχερώς τα µισθωµένα δικαιώµατα στον παραγωγό.

 

www.agronews.gr
Τελευταία ενημέρωση: 
Τετ. 26 Ιουλ. 2017 - 07:19