Μαθήματα Κλασσικής Παιδείας Παρουσίαση του βιβλίου του Θανάση Μπαντέ για την πολιτική οικονομία από τον 18ο έως τον 20ο αιώνα

Στο πλαίσιο των μαθημάτων κλασικής παιδείας του Μαξίμειου Πνευματικού Κέντρου σε συνεργασία με το Σύνδεσμο Φιλολόγων Σερρών την Τετάρτη 22 Ιανουαρίου και ώρα 19:00 στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Σερρών θα παρουσιαστεί το έργο του Θανάση Μπαντέ «Αναφορές στην Πολιτική Οικονομία 18ος-20ος αιώνας». 

Ο Θανάσης Μπαντές φιλοδοξεί να παρουσιάσει τις κυρίαρχες οικονομικές θεωρίες, όπως διαμορφώθηκαν από τα τέλη του 18ου αιώνα με τον Άνταμ Σμιθ μέχρι τις μέρες μας. Γιατί ο Άνταμ Σμιθ αποτελεί αναμφισβήτητο θεμελιωτή της οικονομικής σκέψης; Γιατί η οπτική του Ρικάρντο υπήρξε η βάση της κλασικής οικονομίας για σχεδόν ένα αιώνα; Ποιες οι αντιρρήσεις του Μαρξ; Ποια τα αδιέξοδα της κομουνιστικής οικονομίας; Τι εκπροσωπούσε η Νέα Οικονομική Πολιτική (ΝΕΠ) που προσπάθησε να εισάγει ο Λένιν; Γιατί ο Κέινς είναι ο μεγάλος καινοτόμος των οικονομικών επιστημών; Ποια τα αδιέξοδα του σύγχρονου νεοφιλελεύθερου κόσμου; Ο Θανάσης Μπαντές θα επιχειρήσει να δώσει απαντήσεις τονίζοντας τη σημασία που μπορεί να έχει η εφαρμογή όλων των οικονομικών θεωριών στην καθημερινή μας ζωή. Κατά πόσο οι ιδεολογικές συγκρούσεις στο πεδίο της οικονομίας αντικατοπτρίζουν ταξικά συμφέροντα; Η επικράτηση της μιας ή της άλλης οικονομικής θεωρίας αφορά μόνο την ιδεολογική υπεροχή της επιστημονικής τεκμηρίωσης; Η οικονομική επιστήμη μπορεί να συγκαταλεχθεί στις φυσικές επιστήμες; Η κατάδειξη της διαχρονικότητας όλων αυτών των προβληματισμών και η σημασία τους στο σύγχρονο κόσμο είναι ο στόχος του Θανάση Μπαντέ.  

Ο Θανάσης Μπαντές σταθερός συνεργάτης του Πνευματικού μας Συμποσίου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1975 και μεγάλωσε στις Σέρρες. Το 1994 ξεκίνησε τις σπουδές στη Φιλοσοφική Σχολή των Ιωαννίνων, στο τμήμα Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας, απ’ όπου και αποφοίτησε επιλέγοντας την κατεύθυνση της Φιλοσοφίας. Σήμερα ζει στις Σέρρες και εργάζεται ως φιλόλογος στην ιδιωτική εκπαίδευση. Αρθρογραφεί τακτικά στην ιστοσελίδα του Ερανιστή (eranistis.net).  

Έχει γράψει τα βιβλία «Ο Θουκυδίδης, ο Πόλεμος και η Πολιτική», «Ο Αριστοτέλης και η Γέννηση της Πολιτικής Επιστήμης», «Ο Αριστοτέλης και η Αναζήτηση της Ιδανικής Πόλης», «Νεοφιλελευθερισμός εναντίον Δημοκρατίας», «Ο Ξενοφώντας, τα Ελληνικά και η Διπλωματία του Πολέμου», «Ο Αριστοτέλης, η Ηθική Αρετή και η Κατάκτηση της Ευτυχίας» και «Ο Αριστοτέλης και η Κοινωνική Διάσταση της Αρετής».  

Τα μαθήματα γίνονται κάθε Τετάρτη 7-8 το απόγευμα στην αίθουσα ομιλιών (Σωκράτης Μικρού) του Μαξίμειου Πνευματικού Κέντρου. 

Συντονιστές οι εκπαιδευτικοί: Θεολόγης Ανδρονίδης, Νότας Θωμάς και Χασιωτάκη Ειρήνη.

Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

Χορηγοί:  Η Α.Ε Θέρμη Σερρών (Τηλεθέρμανση), η TOYOTA ΟΥΣΤΡΙΑΣ Α.Ε. ΣΕΡΡΕΣ-ΚΑΒΑΛΑ-ΔΡΑΜΑ  και η ΔΡΟΜΕΑΣ Α.Ε 

Τελευταία ενημέρωση: 
Παρ. 17 Ιαν. 2020 - 16:26