Μ. Κόλλια: Να εργαστούμε όλοι μαζί για να πάμε την Αμφίπολη πιο μπροστά

Η επίσημη τελετή έναρξης του «1ου Τουριστικού Συμποσίου Δυτικού Παγγαίου – Ωδή Αμφιπόλεως» πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Παρασκευής 30 Ιουνίου 2017 στον αύλειο χώρο του Αρχαιολογικού Μουσείου Αμφίπολης. Στην τελετή παραβρέθηκαν η Σερραία υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης, Μαρίας Κόλλια, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ  Σερρών, Αφροδίτη Σταμπουλή, ο αντιπεριφερειάρχης Σερρών, Γιάννης Μωυσιάδης, η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Σερρών, Πηνελόπη Μάλαμα, αρκετοί αρχαιολόγοι και άλλοι επιστήμονες, ενώ  συμμετείχαν και άνθρωποι από την ευρύτερη περιοχή.

Η κ. Κόλλια, έπειτα από κάλεσμα του παρουσιαστή της εκδήλωσης, Αλέξη Κωστάλα και  ανεβαίνοντας  στο βήμα για να απευθύνει τον καθιερωμένο χαιρετισμό, απέφυγε να αναγνώσει τον λόγο που είχε προετοιμάσει και προτίμησε να απευθυνθεί στο ακροαητήριο από καρδιάς. «Είμαι εδώ περισσότερο ως Σερραία και ως Ελληνίδα και λιγότερο θεσμικά», είπε η κ. Κόλλια για να συνεχίσει συγχαίροντας τους ανθρώπους του Πολιτιστικού Εξωραϊστικού Συλλόγου Ν. Φυλής που εμπνεύστηκαν την ιδέα της διοργάνωσης αυτού του Συμποσίου. «Εμείς, ως Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης, είχαμε χρέος να σταθούμε αρωγός σε αυτήν την προσπάθεια», υπογράμμισε η κ. Κόλλια προσθέτοντας ότι «έφτασε η ώρα να αποφύγουμε λάθη και σκοπιμότητες που κράτησαν την Αμφίπολη πίσω τα προηγούμενα χρόνια. Είναι επιτακτική ανάγκη να εργαστούμε όλοι μαζί για να πάμε την προικισμένη αυτή περιοχή πιο μπροστά», συμπλήρωσε η Υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης.

Για μια αξιέπαινη προσπάθεια που συντελεί στην περαιτέρω ανάδειξη της περιοχής έκανε λόγο η Σερραία βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Αφροδίτη Σταμπουλή ενώ από τη δική της πλευρά η  προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Σερρών, Aικατερίνη Μάλαμα  αναφέρθηκε στα δύο χρηματοδοτικά προγράμματα (ΕΣΠΑ 2014-2020 & Interreg Ελλάδα-Βουλγαρία), συνολικού ύψους 2,5 εκατ.ευρώ, στα οποία εντάχθηκε ο Λόφος Καστά και γενικώς η Αμφίπολη, και τα οποία αναμένεται σύντομα να «τρέξουν» και  να καταστήσουν επισκέψιμο το όλο μνημείο.

Ο αντιπεριφερειάρχης Σερρών, Γιάννης Μωυσιάδης, αφού πήρε το λόγο και υπενθύμισε τις ενέργειες στις οποίες ήδη προέβη η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΚΜ), στη συνέχεια επεσήμανε ότι «τα σπουδαία και μεγάλα πράγματα ξεκινούν αρχικά από λίγους ανθρώπους» θέλοντας έτσι να καταδείξει ότι ακόμη πρέπει να γίνουν πολλά στην εν λόγω περιοχή και να αγκαλιαστεί το ταφικό μνημείο από όλους τους Φορείς ανεξαιρέτως.

Ο πρόεδρος του συμποσίου και άλλοτε πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσ/νίκης, Δημήτρης Γαρούφας εξέφρασε την ελπίδα ότι αυτό το «Τουριστικό Συμπόσιο» θα γίνει θεσμός για την περιοχή και κατόπιν  ανέλυσε διεξοδικά τις εργασίες και τις συνεδρίες που θα λάβουν μέρος στις δύο μέρες αυτού.

Η όμορφη βραδιά έκλεισε με το καλλιτεχνικό σύνολο υπό τον  Βασίλη Βελλίκη, γνωστό τραγουδοποιό της περιοχής, ο οποίος επιμελήθηκε τη μουσική διάνθιση της όλης εκδήλωσης.

Τελευταία ενημέρωση: 
Κυρ. 02 Ιουλ. 2017 - 20:40