Λεύκωμα του Χριστόφορου Μελλίδη για τον Μέγα Ευεργέτη των Σερρών Γρηγόριο Ρακιτζή

Ο Γρηγόριος Ρακιτζής

Μια εικονογραφημένη ιστορία (αυθεντική) που μοιάζει σαν παραμύθι, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί το λεύκωμα που εξέδωσε ο συμπολίτης μας καλλιτέχνης και ερευνητής Χριστόφορος Μελλίδης, δημιουργός του Κέντρου Αρχιτεκτονικής και Παράδοσης των Σερρών, ιδρυθέν προ 40ετίας.
Το λεύκωμα είναι αφιερωμένο στη ζωή και το έργο του Μεγάλου Ευεργέτη των Σερρών, Γρηγορίου Κωνσταντίνου (1834-1906), ο οποίος αργότερα πήρε το επίθετο Ρακιτζής, καθώς επαγγελματικά ασχολήθηκε αρχικά με την ποτοποιΐα.

boithos_potopoiio_melidis.jpg

Ο Γρηγόριος Ρακιτζής βοηθός σε ποτοποιείο 


Η επιμέλεια και τα έγχρωμα σχέδια του λευκώματος είναι του Χριστόφορου Μελλίδη. Πληροφορίες και δημοσιεύσεις για τη ζωή του ευεργέτη έδωσαν οι Γεώργιος Αψηλίδης και Βασίλειος Γιαννογλούδης, τις μεταφράσεις έκανε η Αντωνία Θεοχαρίδου, ενώ τις διορθώσεις στα κείμενα έγιναν από τη σύζυγο του Χριστ. Μελλίδη, Αθανασία Τσιαρδακλή. Χορηγοί της έκδοσης είναι οι Ιωάν. Παναγιώτου, Σωτ. Ρίζος και η Τ.Ε.Σ. Α.Ε.
Στον πρόλογο του λευκώματος, μεταξύ των άλλων σημειώνονται τα εξής:
«…………………………………………………………………………………………………………………………………………….» Αγνός πατριώτης και φιλάνθρωπος ο Γρηγόριος Ρακιτζής, θέλησε να προετοιμάσει με γνώσεις την νεώτερη γενιά, στη ερχόμενη πολυπόθητη λευτεριά και την ένωση με τη μητέρα Ελλάδα που έγινε το 1913 αλλά δεν πρόλαβε να δει.

mellidis_parthenagogeio.jpg

Το Παρθεναγωγείο Γρηγοριάδα. Καταστράφηκε  από πυρκαγιά στις 28 Ιουνίου 1913, εξ αιτίας εμπρησμό  από τους Βουλγάρους.


Από την φτώχεια στην καταξίωση, δημιούργησε με το εμπορικό του δαιμόνιο την μεγαλύτερη επιχείρηση παρασκευής ούζου στην βαλκανική.
Σεμνός και λιτός κληροδότησε με την γυναίκα του Δέσποινα την κινητή και  ακίνητη περιουσία τους σε εκπαιδευτικά ιδρύματα. Από το ιστορικό πρώτο Γυμνάσιο Αρρένων, ένα από τα εκπαιδευτήρια που υπάρχει ακόμη και κατασκευάστηκε με το κληροδότημα του, αποφοίτησαν χιλιάδες συμπολίτες μας. Ο Γρηγόριος Ρακιτζής παραμένει φωτεινό παράδειγμα για τους έχοντες…».

1o_gymnasio_serrwn.jpg

Το ιστορικό Γυμνάσιο Αρρένων Σερρών. Ανηγέρθη  από τα κληροδοτήματα του Γρηγορίου Ρακιτζή.


Στις σελίδες του λευκώματος, ο αναγνώστης θα δει διάφορες εικόνες που φιλοτέχνησε ο Χριστ. Μελλίδης, από την περιοχή όπου γεννήθηκε ο Γρηγ. Ρακιτζής, την εργασία του σε αρτοποιΐο, βοηθός σε ποτοποιείο, το κατάστημα ποτοποιΐας που δημιούργησε ο ευεργέτης των Σερρών, την περιοχή όπου ασχολήθηκε με το εμπόριο ειδών αμπελουργίας, καπνού, βάμβακος και σιτηρών, το γάμο του με την κόρη πλούσιου Σερραίου εμπόρου, την ανέργεση (με δωρεά του) της Γρηγοριάδας κλπ. κλπ.
Στις αριστερές σελίδες δημοσιεύονται συνοπτικά κείμενα, επεξηγηματικά των εικόνων των δεξιών σελίδων.

 

Τελευταία ενημέρωση: 
Τρί. 06 Φεβ. 2024 - 09:39