Λαμπρός εορτασμός για τη μνήμη του Αγίου Παΐσίου του Αγιορείτη

Με εκκλησιαστική  λαμπρότητα αλλά και ιερή κατάνυξη  εορτάστηκε για τρίτη χρονιά, μετά την επίσημη αγιοκατάταξή του, η μνήμη του σύγχρονου μεγάλου Αγίου Παϊσίου του Αγιορείτη, στο Iερό Ησυχαστήριο Ιωάννου του Θεολόγου στην Σουρωτή Θεσσαλονίκης,  παρουσία  χιλιάδων πιστών.

Το βράδυ της Τρίτης 11 Ιουλίου 2017, όπως κάθε χρόνο, τελέστηκε η πανηγυρική πολυαρχιερατική αγρυπνία η οποία άρχισε στις 8.00 μ.μ. και τελείωσε στις 04.30 τα ξημερώματα και  στην οποία συλλειτούργησαν οι Μητροπολίτες Νέας Σμύρνης κ. Συμεών, Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβας, Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου κ. Θεόκλητος, Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κ. Ιουστίνος και Κασσανδρείας κ. Νικόδημος. 

Στην προσφώνησή του, μετά το πέρας του Εσπερινού ο Μητροπολίτης Κασσανδρείας  κ. Νικόδημος αφού ευχαρίστησε τους υπόλοιπους Μητροπολίτες που δέχθηκαν την πρόσκληση και συμμετείχαν στο πανηγυρικό συλλείτουργο, τόνισε μεταξύ άλλωνQ «Η αγάπη που Θεού μας αξίωσε και απόψε να γιορτάσουμε με κάθε εκκλησιαστική και μοναστηριακή τάξη και μεγαλοπρέπεια την ετήσια μνήμη του οσίου και θεοφόρου πατρός ημών Παϊσίου του Αγιορείτου, του αγίου της εποχής μας του 20ου αιώνα, ο οποίος έζησε ως επίγειος άγγελος και ουράνιος άνθρωπος. Με την ισάγγελη ζωή και πολιτεία του ευαρέστησε τον Θεό και αφού πρώτα δόθηκε όλος στον Θεό, δόθηκε από τον Θεό ως δώρο στους ανθρώπους της εποχής του . Μάλιστα ο Θεός μας τον χαρίτωσε με το σπάνιο χάρισμα να αναπαύει τους ανθρώπους, κάθε κατηγορίας, κάθε μορφώσεως, και κάθε πνευματικής καταστάσεως. Και όντως ο Άγιος Παϊσιος ανέπαυε τις ψυχές των ανθρώπων όχι μόνο όταν ήταν ζωντανός αλλά και μετά την οσιακή κοίμησή του εξακολουθεί να αναπαύει τις ψυχές των ανθρώπων, όλων εκείνων που αγκομαχούν από τον πόνο και την αγωνία της ζωής».

Στην συνέχεια τον θείο λόγο κήρυξε ο Μητροπολίτης Ν. Σμύρνης κ. Συμεών,  ο οποίος αναφέρθηκε στις πνευματικές υποθήκες του Αγίου, περί προσευχής. Όπως είπε χαρακτηριστικά «οι λόγοι του πατρός Παϊσίου είναι αληθινός θησαυρός. Μιλούν στην καρδιά μας και μας παρακινούν να αποκτήσουμε την γνήσια πνευματική ζωή, καρδιά και κέντρο της οποίας είναι η προσευχή.   Η προσευχή ήταν το πρωταρχικό μέλημα του Οσίου Παϊσίου σε όσα μέρη κι αν επήγε, είτε στο Άγιος Όρος, είτε στο Στόμιο Κονίτσης, είτε στο Όρος Σινά. Ο Όσιος Παϊσιος μας λέει, ότι προσευχή είναι  να βάλουμε τον Χριστό μέσα στην καρδιά μας, να τον αγαπήσουμε με όλο μας το είναι. Γιατί η προσευχή είναι βαθειά ανάγκη του ανθρώπου. Δεν έχει ανάγκη ο Χριστός από την προσευχή μας, υπογραμμίζει ο Oσιος,  αλλά εμείς έχουμε ανάγκη από την βοήθειά Tου. Προσευχόμαστε γιατί έτσι επικοινωνούμε με τον Θεό που μας δημιούργησε.  Όταν ρωτήθηκε ο  Άγιος γιατί δυσκολευόμαστε τόσο πολύ στην προσευχή, απάντησε ότι δυσκολευόμαστε μόνο όταν δεν αισθανόμαστε την προσευχή ως ανάγκη.  Όποιος δεν μπει στο νόημα της προσευχής και δεν την  αισθανθεί ως ανάγκη,  την θεωρεί αγγαρεία και μοιάζει με το ανόητο παιδάκι που αποστρέφεται τον μαστό της μητέρας του και όλη της την στοργή και είναι αρρωστιάρικο.

Επίσης όταν ρωτήθηκε γιατί δεν εισακούεται η προσευχή μας, απάντησε ότι

όταν κάποιος αγωνίζεται και προσεύχεται και δεν υπάρχει αποτέλεσμα,  σημαίνει ή ότι υπάρχει εγωισμός και υπερηφάνεια ή προδιάθεση υπερηφανείας, τα οποία εμποδίζουνε την χάρη του Θεού να ενεργήσει δια μέσου της προσευχής. Ό,τι ζητάμε στην προσευχή ο καλός Θεός μας το δίνει αν έχουμε ταπείνωση και συναίσθηση της αμαρτωλότητάς μας».

Κλείνοντας ο σεβασμιώτατος  τον λόγο του για τον Όσιο Παϊσιο ευχήθηκε: «Όσιε και θεοφόρε πάτερ Παίσιε, τιμώντας όλοι εμείς απόψε την ιερή μνήμη σου σε παρακαλούμε πρέσβευε υπέρ ημών των αμαρτωλών. Πρέσβευε για την αγία εκκλησία, πρέσβευε για τους ποιμένες και λειτουργούς της, για τους μοναχούς και τις μοναχές, πρέσβευε για την ειρήνη και την σωτηρία του σύμπαντος κόσμου».

Μετά το πέρας του Εσπερινού ακολούθησε πανηγυρικός Όρθρος και Θεία Λειτουργία, η οποία τελείωσε στις 4.30 τα ξημερώματα.

Όλες αυτές τις ώρες, πολλές χιλιάδες ήταν οι πιστοί που προσήλθαν και προσκύνησαν τον τάφο του Αγίου. Μάλιστα, για να μπορέσουν να προσκυνήσουν το ιερό σκήνωμά του περίμεναν στην ουρά  4 και 5 ώρες. Μετά το τέλος της αγρυπνίας οι πιστοί συνέχισαν να περιμένουν υπομονετικά στην ουρά. Η αθρόα προσέλευση των χριστιανών, οι οποίοι ήρθαν όχι μόνο από διάφορα μέρη της Ελλάδας αλλά και από το εξωτερικό, συνεχίστηκε με την ίδια ένταση και την άλλη ημέρα, 12 Ιουλίου, ανήμερα της εορτής του Αγίου Παϊσίου. Η προσέλευση των πιστών στον τάφο του Οσίου Παϊσίου, ο οποίος βρίσκεται στην Ιερά Μονή  των Αγίων Ιωάννη του Θεολόγου,  Αρσενίου του Καππαδόκη και  Αγίου Παϊσίου του Αγιορείτη, στην Σουρωτή Θεσσαλονίκης είναι μεγάλη καθ’ όλη την διάρκεια του χρόνου, όλα αυτά τα   23 χρόνια μετά την κοίμησή του,  οι δε προσκυνητές έρχονται από όλα τα μέρη του κόσμου για να ζητήσουν τις πρεσβείες του και να προσκυνήσουν στον τάφο του.  

Τελευταία ενημέρωση: 
Παρ. 14 Ιουλ. 2017 - 18:22