Η πόλη των Σερρών συμμετέχει στην Ευρωπαϊκή Γιορτή της Μουσικής

Για ακόμα μια χρονιά νότες και μελωδίες αναμένεται να πλημμυρίσουν γειτονιές, πλατείες, πεζόδρομους και πάρκα της Ελλάδας, από τις 18 έως τις 23 Ιουνίου στο πλαίσιο του φετινού εορτασμού της Ευρωπαϊκής Γιορτής της Μουσικής. 
Στη 17η χρόνια εκδηλώσεων του Ελληνικού Δικτύου διοργανωτών της Ευρωπαϊκής Γιορτής της Μουσικής συμμετέχουν 37 πόλεις σε όλη την Ελλάδα και εκτός από την εορταστική και κεφάτη διάθεση, οι εκδηλώσεις έχουν επίσης και έναν ιδιαίτερο συμβολισμό.
Οι συναυλίες, δράσεις και εκδηλώσεις του 2016 φέρνουν ένα ουσιαστικό μήνυμα αρμονίας, ενότητας και συνεργασίας, σε μια περίοδο εξαιρετικών δυσκολιών για την χώρα μας. Σε αυτόν μεγάλο εορτασμό ενώθηκαν αφιλοκερδώς 3.000 μουσικοί και 430 συγκροτήματα, Djs, χορωδίες και ορχήστρες που θα παρουσιαστούν σε 320 εκδηλώσεις σε περισσότερες από 170 τοποθεσίες Πανελλαδικά.
Από το Διδυμότειχο, το Σουφλί και την Ορεστιάδα, το Λουτράκι, τη Ξάνθη και το Βόλο, μέχρι τον Αγ. Νικόλαο, το Ηράκλειο και τα Χανιά, μουσικές και ευρύτερα καλλιτεχνικές δημιουργίες ενώνονται και διασταυρώνονται ενισχύοντας τον καλλιτεχνικό διάλογο και τη σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία.
Συγκεκριμένα, οι πόλεις που συμμετέχουν για το 2016 είναι οι: Αθήνα, Άγιος Δημήτριος (Αττικής), Άγιος Νικόλαος, Αγρίνιο, Αμαλιάδα, Βέροια, Βόλος, Βύρωνας, Διδυμότειχο, Δονούσα, Δράμα, Έδεσσα, Ελευσίνα, Ηράκλειο, Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα, Καλαμπάκα, Κεφαλονιά, Κομοτηνή, Κύθηρα, Λάρισα, Λέσβο, Λιβαδειά, Λουτράκι, Νάξος, Ξάνθη, Ορεστιάδα, Πάτρα, Πειραιάς, Πρέβεζα, Πύργος, Σαντορίνη, Σέρρες, Σουφλί, Σπάρτη, Χαλκίδα και Χανιά!

Η Ευρωπαϊκή Ημέρα Μουσικής άρχισε να γιορτάζεται από τις 21 Ιουνίου 1982 στο Παρίσι, με πρωτοβουλία του τότε υπουργού Πολιτισμού Ζακ Λανγκ, ο οποίος είχε σκοπό «να βγάλει έξω στους δρόμους όλους τους μουσικούς». Την αμέσως επόμενη χρονιά 200.000 ερασιτέχνες και επαγγελματίες μουσικοί κατέκλυσαν τους χώρους της πόλης, παρουσιάζοντας αφιλοκερδώς συναυλίες κάθε είδους μουσικής σε μία ανεπανάληπτη γιορτή. 
Η Γιορτή της Μουσικής γίνεται γρήγορα εξαγώγιμος θεσμός και το 1985 εξαπλώνεται εκτός γαλλικών συνόρων με τον ίδιο σκοπό και με τους ίδιους κανόνες. Με πρωτοβουλία της Μελίνας Μερκούρη, η Αθήνα ως πρώτη Πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης, ήταν επίσης η πρώτη πόλη εκτός Γαλλίας στην οποία πραγματοποιήθηκε η Γιορτή. 

Όλα αυτά τα χρόνια ο Όμιλος Σερρών για UNESCO με το www.rodonfm.net και μουσικά στέκια της πόλης μας δίνουν το παρών σ ένα θεσμό που κατέκτησε την  Ευρώπη. Συμμετέχουν Αίγλη, Cantina Social, Κλειδί του Φα, C.B.Radiophone, Καφέ Αμάν, Café.B.Greco.

Τελευταία ενημέρωση: 
Τρί. 21 Ιουν. 2016 - 13:43