«Η ατζέντα του τρόμου έχει ανοίξει και για την Ευρώπη»

Κάθε απόπειρα άμεσης ειρηνευτικής επίλυσης της κρίσης Ισραήλ και Χαμάς φαντάζει τις τελευταίες ώρες ως ουτοπική, μετά το πλήγμα στο νοσοκομείο Αλ Αλί στην πόλη της Γάζας. Καθώς οι συζητήσεις για τον κίνδυνο επέκτασης του πολέμου στην ευρύτερη περιοχή πυκνώνουν, δύο καθηγητές, ο κύριος Φραγκονικολόπουλος και η κυρία Μπόση, επιχειρούν να απαντήσουν στο ερώτημα του τι συνεπάγονται αυτές οι εξελίξεις για την Ευρώπη και την Ελλάδα.

Κάθε πόλεμος στη Γάζα έχει οδηγήσει σε αύξηση των ισλαμιστών τρομοκρατικών επιθέσεων  στην ήπειρο. Η τρέχουσα σύγκρουση δεν διαφέρει

Σύμφωνα με τον κύριο Χρήστο Φραγκονικολόπουλο, καθηγητή Διεθνών Σχέσεων στο Τμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, τα ερωτήματα που προκύπτουν αυτή τη στιγμή είναι περισσότερα από τις απαντήσεις και, όπως σχολιάζει, δεν περιορίζονται μόνο στον πόλεμο στο Ισραήλ και τη Γάζα, καθώς οι μεγάλες κρίσεις στη Μέση Ανατολή αυξάνουν την απειλή για ολόκληρη την Ευρώπη.

«Κάθε πόλεμος στη Γάζα έχει οδηγήσει σε αύξηση των ισλαμιστών τρομοκρατικών επιθέσεων  στην ήπειρο. Η τρέχουσα σύγκρουση δεν διαφέρει. Προς το παρόν, όμως, ο κίνδυνος μιας μεγάλης τρομοκρατικής επίθεσης, όπως αυτές που έλαβαν χώρα μεταξύ 2014-2017, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης είναι χαμηλός».

Οπως σχολιάζει ο κύριος Φραγκονικολόπουλος, τέτοιου είδους επιθέσεις χρειάζονται μήνες για να σχεδιαστούν και δεν μπορούν να οργανωθούν βιαστικά. «Αν και υπάρχουν ενδείξεις ότι οι ισλαμιστικές ομάδες στοχεύουν στην Ευρώπη, τα υλικοτεχνικά εμπόδια είναι σημαντικά και δυσκολεύονται να προσελκύσουν δυνητικούς τρομοκράτες.

 

 

www.kathimerini.gr
Τελευταία ενημέρωση: 
Τετ. 18 Οκτ. 2023 - 23:09