Χρώμα παραδοσιακής Αποκριάς στο κέντρο των Σερρών από το Λύκειο Ελληνίδων(Βίντεο-Φωτό)

Με το κέφι, τη ζωντάνια και τον χορό που αρμόζει στην παραδοσιακή Ελληνική Αποκριά «πλημμύρισαν» το κέντρο των Σερρών τα παιδιά του Λυκείου Ελληνίδων αναβιώνοντας το «Γαϊτανάκι». Ένα έθιμο που ανάγεται στους βάθους των αιώνων και παρουσιάζεται αδιάλειπτα από το Λύκειο Ελληνίδων Σερρών από το 1996.

lykeio_ellinidon_gaitanaki_2023_1.jpg

Φέτος στην αναβίωση του εθίμου συμμετείχαν και τα Λύκεια Ελληνίδων Δράμας και Κιλκίς.

Η πρόεδρος του ΛΕΣ κ. Στέλλα Ελευθεριάδου σημειώνει πως υπάρχουν ιστορικές αναφορές πως το Γαϊτανάκι χορευόταν στις Σέρρες ακόμα και στα χρόνια της Τουρκοκρατίας. Τότε, όπως εξιστόρησε η κ. Ελευθεριάδου οι καρναβαλιστές ήταν μόνο άντρες καθώς δεν επιτρεπόταν στις γυναίκες να συμμετέχουν στις αποκριάτικες εκδηλώσεις.

lykeio_ellinidon_gaitanaki_2023_2.jpg

Το Γαϊτανάκι υπάρχει ως έθιμο σε ολόκληρη την Ευρώπη και αποτελεί, όπως ανέφερε η πρόεδρος του Λυκείου Ελληνίδων Σερρών, μια καλή ευκαιρία για να «πλεχτούν» φιλίες.

Οι Ελληνικές Αποκριές απαιτούν ζουρνά και νταούλι, τόνισε η κ. Στέλλα Ελευθεριάδου και δεν έχουν καμία σχέση με τα καρναβάλια που παρουσιάζονται σήμερα λες και ολόκληρη η Ελλάδα έγινε ένα Ρίο.

lykeio_ellinidon_gaitanaki_2023_3.jpg

«Δεν έχουμε εμείς καμία σχέση με τους ράπερ, για τον οποίο(σ.σ αναφέρεται στον FY) και εμείς ως Λύκειο Εληνίδων εντόνως διαμαρτυρηθήκαμε. Αυτό είναι το Ελληνικό γλέντι, αυτές είναι οι Ελληνικές Αποκριές. Να σοβαρευτούμε όλοι σε αυτή την πόλη αν θέλουμε να κάνουμε ένα βήμα μπροστά. Ας συστρατευτούν όλοι οι σύλλογοι μαζί μας. Αν ήταν σήμερα εδώ όλοι οι σύλλογοι θα γινόταν ένα μεγάλο πανηγύρι. Θα μπορούσαμε να στήσουμε Γαϊτανάκια σε όλες τις γειτονιές της πόλης. Ας το σκεφθούν οι ιθύνοντες και οι σύλλογοι και να επαναπροσδιορίσουν τη γνώμη τους και την απόφασή τους».

Περισσότερες φωτογραφίες μπορείτε να δείτε εδω

Τελευταία ενημέρωση: 
Σάβ. 18 Φεβ. 2023 - 15:39