Χορωδιακή συνάντηση στον «Ορφέα»

Ο ιστορικός όμιλος «Ορφέας Σερρών» οργανώνει την 3η Χορωδιακή Συνάντηση, που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 9 Νοεμβρίου 2019. Η εκδήλωση θα παρουσιασθεί στην αίθουσα θεάτρου του Ομίλου «ΟΡΦΕΑΣ», Π. Κωστοπούλου 12, στις Σέρρες, στις 7μ.μ.

Συμμετέχουν οι χορωδίες του Ομίλου «Ορφέας» Σερρών, η Πολυφωνική Χορωδία Θεσσαλονίκης και η Δημοτική Χορωδία Νέων Μουδανιών Δήμου Νέας Προποντίδας Χαλκιδικής.

Χορηγός της Χορωδιακής Συνάντησης είναι η ΚΕΔΗΣ. Το πρόγραμμα έχει ως εξής:

ΠΟΛΥΦΩΝΙΚΗ ΧΟΡΩΔΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

  1. Απολυτίκιον Αγίου Δημητρίου Εναρμ.: Θεοδ. Μιμικού
  2. Ρωμανία (Ρωμιοσύνη) Solo: Μαρία Τριανταφυλλίδου Παραδοσιακό Πόντου
  3. Γύρνα φτερωτή του μύλου Solo: Πέτρος Τριανταφυλλίδης Ποίηση: Γκαρθία Λόρκα Μουσική: Μάνου Χατζηδάκι
  4. Αν θυμηθείς το όνειρό μου Στίχοι: Νίκου Γ κότσου Μουσική: Μίκη Θεοδωράκη Εναρμ.: Λαζ. Δεληδήμου
  5. Η μάνα του Αλέξανδρου Ποίηση: Πάνου Θεοδωρίδη Μουσική: Γιάννη Μαρκόττουλου Εττεξ.: Λαζ. Δεληδήμου

Διεύθυνση: Γιώργος Πούλιος, Πιάνο: Δημ. Τσακυρίδης

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Η Πολυφωνική Χορωδία Θεσσαλονίκης ιδρύθηκε τον Νοέμβριο του 2012 με σκοπό τη σύσφιξη καλών σχέσεων και δεσμών μεταξύ ανθρώπων και φορέων αλλά και την προβολή της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Στο διάστημα από της ιδρύσεως της μέχρι σήμερα ανέπτυξε έντονη δραστηριότητα με συμμετοχή σε διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις και χορωδιακά festival όπως Καρπενησιού, Πατρών, Αλεξανδρούπολης, στο Διεθνές Χορωδιακό Festival Λ.Π.ΟΤΕ Θεσσαλονίκης, Μεγάρων, Gabrovo Βουλγαρίας, Καρδίτσας, Λευκωσίας-Λεμεσού Κύπρου κ.α.

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΧΟΡΩΔΙΑ ΝΕΩΝ ΜΟΥΔΑΝΙΩΝ ΔΗΜΟΥ ΝΕΑΣ ΠΡΟΠΟΝΤΙΔΑΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ

Διεύθυνση: Δημήτρης Θεοδωράκης, Πιάνο: Ζιζή Νασκιντασβίλη

  1. Χαράματα η ώρα 3 Στίχοι: Κώστας Μακρής Μουσική: Μάρκος Βαμβακάρης
  2. Να διώξω τα σύννεφα Στίχοι: Άκης Δασκαλόπουλος Μουσική: Ηλεκτρα Παπακώστα
  3. Το γιασεμί  Παραδοσιακό Μ. Ασίας & Κύπρου
  4. Αρχόντισσα Στίχοι-Μουσική: Βασ. Τσιτσάνης
  5. Πότε θα κάνει ξαστεριά Παραδοσιακό Κρήτης

ΒΙΟ ΓΡΑΦΙΚΟ

Η μεικτή τετράφωνη ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΧΟΡΩΔΙΑ ΝΕΩΝ ΜΟΥΔΑΝΙΩΝ ΔΗΜΟΥ ΝΕΑΣ ΠΡΟΠΟΝΤΙΔΑΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ ιδρύθηκε το Σεπτέμβριο του 2003.

Σκοπός της είναι η προβολή της χορωδιακής μουσικής, η δημιουργία επαφών και σχέσεων μεταξύ των ανθρώπων και γενικά η προώθηση του πολιτισμού. Έχει εμφανιστεί σε πολλές πόλεις της Ελλάδας (Δράμα, Σέρρες, Τρίκαλα, Καστοριά, Πτολεμάίδα, Αλμυρό Βόλου, Πέραμο Καβάλας, Κέρκυρα) και σε διάφορες εκδηλώσεις του Νομού Χαλκιδικής. Επίσης, συμμετείχε σε φεστιβάλ εξωτερικού (2008-Κύπρος, 2009-Γαλλία, 2010-Κύπρος, 2019-Κύπρος). Μία σημαντική εμφάνιση ήταν η συμμετοχή της με παραδοσιακά τραγούδια της Χαλκιδικής στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, συνοδεύοντας το χορευτικό συγκρότημα του Λυκείου Ελληνίδων.

Το ρεπερτόριο της περιλαμβάνει κομμάτια του κλασικού, σύγχρονου και παραδοσιακού τραγουδιού. Τη χορωδία διηύθυναν σε όλη τηςτην πορεία αξιόλογοι μαέστροι και αριθμεί 32 μέλη. Σημερινός της μαέστρος ο κ. Δημήτρης Θεοδωράκης

ΟΜΙΛΟΣ «ΟΡΦΕΑΣ» ΣΕΡΡΩΝ

1. Σερριώτισσα Κ. Παναγόπουλος, Ν. Στρατάκης Επεξ.: Χρ. Καλλίας

2. Η πέτρα Μ. Χατζιδάκις Επεξ.: Κ. Κριτσωτάκης

3. Δεν κλαίω Μ. Τόκας, Γ. Ρίτσος Επεξ.: Μιχ. Κόκκινης

4. Τα χωρικά τα ύδατα Δ. Τσακνής, Μ. Ελευθερίου Επεξ.: Χρ. Καλλίας

5. Μαγικό βουνό Θ. Παπαδόπουλος, Π. Καρασούλος Επεξ. Χρ. Καλλίας

Διεύθυνση - Πιάνο: Χρήστος Καλλίας

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Ο Όμιλος Ορφέας Σερρών ο «Μακεδονομάχος» όπως ονομάζεται ιδρύθηκε το 1905 αντικαθιστώντας την Φιλική Μακεδονική Εταιρεία με σκοπό τον συντονισμό και την διακίνησή του Μακεδονικού απελευθερωτικού αγώνατης Περιφέρειας.

Η χορωδία του Ομίλου «ΟΡΦΕΑΣ» Σερρών ήταν από τα πρώτα τμήματα μαζί με την μαντολινάτα και το θέατρο που δημιουργήθηκαν και χρησιμοποιήθηκαν ως προκάλυμμα για τήν διακίνήση όπλων, την δημιουργία Μακε­δονομάχων αγωνιστών καιγιατην εμιψύχωση των Σερραίων πολιτών που υπέφεραν κάτω από τον Τούρκικο ζυγό.

Ιδρύθηκε το 1905 και από τότε μέ^ρι και σήμερα, με διακοπή μόνο την περίοδο των πολέμων, προσφέρει την καλλιτεχνική της δημιουργία, συντελώντας ουσιαστικά στην ανάπτυξη υψηλής στάθμης μουσικής παιδείας στον τόπο μας.

Με σκοπό την προβολή του Ελληνικού τραγουδιού έντεχνου και δημοτικού, πραγματοποίησε πολλές συναυλίες τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό, όπως:στην Πολωνία, σε πολλές πόλεις της Βουλγαρίας (Σόφια, Μπλαγκόεβγκραντ, Βάρνα κ.α.), στη Γαλλία, Αυστρία, Γερμανία και αλλού.

Συμπράττει με διάσημους καλλιτέχνες και συνθέτες όπως με το Βασίλη Λέκκα, Γιάννη Σπανό, Πασχάλη Τόνιο, Γρήγορή Βαλπνό, με τραγουδιστέςτηςΛυρικής Σκηνής και άλλους.

Τον Μάιο του 2008 καλεσμένη αποτην Παμμακεδονική Ένωση Αμερικής έδωσε μια σειρά συναυλιών στις ΗΠΑ προς τιμήν της Ομογένειας. Στη Νέα Υόρκη προς τιμήν του Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ.κΔημητρίου, στη Βοστώνη στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρτ και Γούστερ, στον Καθεδρικό ναό του Αγίου Σπυρίδωνος.

Για την τεράστια συμβολή της στον πολιτισμό κατά καιρούς της απενεμήθησαντιμήτικές διακρίσεις βραβεία καιχρυσά μετάλλια. Είναι ιδρυτικό μέλος της «Στέγης Ελληνικών χορωδιών».

Τη μικτή χορωδία του Ομίλου διευθύνειο Μαέστρος Χρήστος Καλλίας.

 

Τελευταία ενημέρωση: 
Σάβ. 02 Νοε. 2019 - 23:40