Γλέντι στο γραφικό Χιονοχώρι

Η πιθανή βροχόπτωση ήταν η αιτία ματαίωσης της παραδοσιακής βραδιάς στο γραφικό Χιονοχώρι, που επρόκειτο να πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 21 Αυγούστου, με συνδιοργανωτές τον Πολιτιστικό Σύλλογο Χιονοχωρίου, την ΚΕΔΗΣ και την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση Σερρών.
Η ματαίωση αποφασίστηκε το μεσημέρι της Δευτέρας, αλλά πολλοί ήταν εκείνοι που δεν ενημερώθηκαν σχετικά και ανηφόρισαν για το πανέμορφο Χιονοχώρι.
Οι αρμόδιοι του Πολιτιστικού Συλλόγου, προέβλεψαν το παραπάνω ενδεχόμενο και φρόντισαν να μην απογοητεύσουν τους επισκέπτες. Ετσι, στον αύλειο χώρο του άλλοτε δημοτικού μονοτάξιου σχολείου, διοργάνωσαν γλέντι προσφέροντας (δωρεάν) σουβλάκια (μπύρες και αναψυκτικά χρεώνονταν) και ψωμί, ενώ το μουσικό μέρος καλύφθηκε με ποικιλία τραγουδιών και χορών, που ``κατέβαζαν’’ στα ηχεία μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή!
Περισσότερα από 100 άτομα συμμετείχαν στο γλέντι, το οποίο διήρκησε και πέραν της 12ης νυχτερινής.

***

Το Χιονοχώρι έχει μεταμορφωθεί σε έναν υπέροχο παραδοσιακό παραθεριστικό οικισμό με λιθόκτιστα αναπαλαιωμένα σπίτια, λιθόστρωτα δρομάκια, αλλά και μεγάλους σε μήκος λιθόκτιστους τοίχους.
Οι χώροι του άλλοτε δημοτικού σχολείου έχουν διαμορφωθεί σε ένα πανέμορφο λαογραφικό μουσείο, με ομοίωμα βλάχικης καλύβας, αυθεντικό αργαλειό, ``τσιρίκι’’, σεντούκια, ποικιλία οικιακών σκευών και αγροκτηνοτροφικών εργαλείων.
Οι τοίχοι του μουσείου είναι καλυμμένοι με πολλές φωτογραφίες από το παλιό Χιονοχώρι, το οποίο μέχρι το 1980, περίπου, είχε πολλούς μόνιμους κατοίκους, οι οποίοι ησχολούντο αποκλειστικά με την αιγοπροβατοτροφία.
Μετά το1950, σιγά – σιγά οι οικογένειες εγκατέλειπαν το Χιονοχώρι και δημιούργησαν τον οικισμό της Οινούσας, όπου μερίμνησαν να ανεγερθεί Ιερός Ναός, συνώνυμος του Χιονοχωρίου, αφιερωμένος στους Αγίους Κοσμά και Δαμιανό των Αναργύρων, η μνήμη των οποίων τιμάται την 1η Ιουλίου.
Κάθε χρόνο, την  ημερομηνία αυτή, στον αύλειο χώρο του Ι.Ν. των Αγίων Αναργύρων Χιονοχωρίου, οι καταγόμενοι από τον οικισμό διοργανώνουν παραδοσιακή πανήγυρι, προσφέροντας ψημένα αρνιά, ενώ τα κλαρίνα αντιλαλούν στην Χαράδρα του Μενοικίου όρους, αναβιώνοντας παλιές παραδοσιακές γιορτές.
Οι κατά καιρούς διοικήσεις και τα μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου Χιονοχωρίου, καταβάλουν συνεχείς προσπάθειες για την προβολή του γραφικού οικισμού, ενώ συχνές είναι οι εθελοντικές εργασίες, όπως στήριξη τοίχων, συντήρηση λιθόστρωτων δρόμων κλπ. Το αποτέλεσμα δικαιώνει τις προσπάθειές των, καθώς το Χιονοχώρι βελτιώνει διαρκώς τις υποδομές του και την εν γένει πανέμορφη εικόνα του.

 

Τελευταία ενημέρωση: 
Τετ. 23 Αυγ. 2017 - 12:18