«Φρένο» σε εισπρακτική εταιρεία για καταχρηστική επίσπευση αναγκαστικής εκτέλεσης έβαλε δικαστική απόφαση

 Καταχρηστική κρίθηκε η άσκηση του δικαιώματος εταιρίας διαχείρισης απαιτήσεων να επισπεύσει αναγκαστική εκτέλεση σε βάρος δανειολήπτη, με την υπ’ αριθμόν 3778/2023 [Ειδική] απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης (δημ. NOMOS), ακυρώνοντας για τον λόγο αυτό την σε βάρος του αναγκαστική κατάσχεση ακίνητης περιουσίας.
Ειδικότερα, μεταξύ άλλων ζητημάτων η εν λόγω απόφαση έκρινε ότι η εταιρεία διαχείρισης απαιτήσεων επέδειξε θετική και ενεργή στάση στη ρύθμιση της οφειλής του δανειολήπτη, η οποία μάλιστα κινήθηκε με πρωτοβουλία της και δημιούργησε εύλογα σ' αυτόν την πεποίθηση ότι δεν πρόκειται να προβεί σε πράξη αναγκαστικής εκτέλεσης σε βάρος του. Επιπλέον, παρά το γεγονός ότι ο δανειολήπτης επέμενε στην ολοκλήρωση της διαδικασίας ρύθμισης της οφειλής του, η εταιρεία διαχείρισης επέδειξε αδράνεια επικαλούμενη τεχνικό πρόβλημα στο σύστημά της. Ακόμα και μετά την επίδοση στο δανειολήπτη της αναγκαστικής έκθεσης κατάσχεσης η εταιρεία διαχείρισης τον διαβεβαίωνε ότι αναμένονταν η έγκριση της ρύθμισης της οφειλής του. Το δικαστήριο έκρινε ότι  η συνέχιση της διαδικασίας αναγκαστικής εκτέλεσης  από την εταιρεία διαχείρισης ήταν ένα μέτρο ιδιαίτερης σκληρότητας σε βάρος του δανειολήπτη που υπερέβαινε πλέον τα ανεκτά όρια θυσίας του με δυσανάλογα επαχθείς γι’ αυτόν συνέπειες. Για τους λόγους αυτούς αποδείχθηκε ότι η συμπεριφορά της εταιρείας διαχείρισης να επισπεύσει σε βάρος του δανειολήπτη αναγκαστική εκτέλεση αποτελούσε δικαίωμά της, το οποίο όμως ασκήθηκε καταχρηστικά και κατά παράβαση της αρχής της αναλογικότητας.
 «Η προσπάθεια που καταβάλλουν οι δανειολήπτες για να επιτύχουν τη ρύθμιση της οφειλής τους, εκτιμάται θετικά από τα ελληνικά δικαστήρια. Η διαπραγμάτευση ωστόσο των ανυποψίαστων δανειοληπτών με τις εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων δεν θα πρέπει να γίνεται υπό την πίεση της εκτελεστικής διαδικασίας σε βάρος τους, μία συνήθης τακτική, όταν λ.χ. κατά τη διάρκεια των συνομιλιών και της αποστολής των σχετικών δικαιολογητικών, έχοντας ήδη δημιουργηθεί η εντύπωση στον οφειλέτη ότι δεν πρόκειται να ασκηθούν σε βάρος του μέσα αναγκαστικής εκτέλεσης, του κοινοποιείται  διαταγή πληρωμής και στη συνέχεια  έκθεση κατάσχεσης ακίνητης περιουσίας. Στην περίπτωση αυτή έχει κριθεί από τα ελληνικά δικαστήρια ότι το δικαίωμα των εταιρειών αυτών ασκείται καταχρηστικά και κατά παράβαση της αρχής της αναλογικότητας», αναφέρει η δικηγόρος και υποψήφια διδάκτωρ του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης Γλερίδου Μαρία. 

 

Τελευταία ενημέρωση: 
Δευ. 08 Ιαν. 2024 - 11:17