EUROLEAGUE: Με υψηλές προσδοκίες για Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό το τζάμπολ

Ένα ακόμη πρωτάθλημα Euroleague αρχίζει την Πέμπτη (5/10), με υψηλές προσδοκίες για τους Έλληνες φιλάθλους... έως και το φινάλε της σεζόν, στο Βερολίνο, όπου θα διεξαχθεί το φάιναλ φορ τον Μάιο του 2024. Και... τι καλύτερο... ορεκτικό από ένα ευρωπαϊκό ντέρμπι «αιωνίων» με το... καλημέρα, για το μπασκετικό κοινό στην Ευρώπη! 

Λίγες ημέρες, μετά την κατάκτηση του ελληνικού Super Cup, από τον Ολυμπιακό στον τελικό με τον Παναθηναϊκό, οι δύο κορυφαίες ομάδες της Ελλάδας «διασταυρώνουν τα ξίφη τους», στο ΟΑΚΑ, στην πρεμιέρα της Euroleague, την Παρασκευή (6/10, 21:15). Το μενού της 1ης αγωνιστικής δεν περιλαμβάνει μόνο τον ελληνικό «εμφύλιο», αλλά δύο ακόμη εθνικούς «εμφυλίους», αφού την ίδια ημέρα (6/10, 21:30), η Μπασκόνια υποδέχεται την κάτοχο του τίτλου Ρεάλ Μαδρίτης στη Βιτόρια, ενώ μία ημέρα νωρίτερα (5/10, 21:30), στο Μόναχο, η Μπάγερν φιλοξενεί την Άλμπα Βερολίνου. 

Στη γραμμή της εκκίνησης, το μενού περιλαμβάνει το ντέρμπι ανάμεσα στην Μπαρτσελόνα και την Αναντολού Εφές στην Ισπανία (5/10, 21:30), την αμφίρροπη «μάχη» Μακάμπι-Παρτιζάν στο Τελ Αβίβ (5/10, 21:05), τον αγώνα Φενερμπαχτσέ-Αρμάνι Μιλάνο (6/10, 20:45), αλλά και την προσπάθεια της ενισχυμένης Μονακό στην έδρα της Βαλένθια (6/10, 21:30). 

Φέτος, στη Euroleague μετέχουν οι ίδιες 18 ομάδες με πέρυσι, καθώς η Γκραν Κανάρια που κατέκτησε το EuroCup δεν ήταν σε θέση ν' αγωνιστεί στο κορυφαίο ευρωπαϊκό διασυλλογικό πρωτάθλημα της Ευρώπης. Αυτό που άλλαξε πάντως είναι το σύστημα διεξαγωγής, με τα Play-In, να εισάγονται αμέσως μετά την ολοκλήρωση της κανονικής περιόδου. 


ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Όπως πέρυσι... αλλά με happy end στον τελικό
Ο Ολυμπιακός παίρνει θέση στο εναρκτήριο τζάμπολ της σεζόν 2023-24 ως ο φιναλίστ της περυσινής διοργάνωσης, μετά την ήττα με 79-78 στον τελικό, από την πολυνίκη Ρεάλ Μαδρίτης των 11 τίτλων πλέον, με καλάθι του Σέρχιο Γιουλ στα 3,2΄΄ του φάιναλ φορ του Κάουνας. Στο φάιναλ φορ ήταν και πρόπερσι ο Ολυμπιακός, στο Βελιγράδι, το 2022. Κι εκεί, στις τέσσερις κορυφαίες ομάδες, θέλει να επιστρέψει για τρίτη διαδοχική σεζόν η ομάδα του Πειραιά, για να διεκδικήσει το 4ο τρόπαιο Euroleague στην Ιστορία του. 

Το... στοίχημα για τους «ερυθρόλευκους» και τον Γιώργο Μπαρτζώκα είναι αν ο Ολυμπιακός, ο οποίος πέρυσι έπαιξε το καλύτερο μπάσκετ στη διοργάνωση κατά ομολογία όλων των προπονητών της Euroleague, θα καταφέρει να πρωταγωνιστήσει ξανά, μετά τη φυγή του MVP της διοργάνωσης πέρυσι, Σάσα Βεζένκοφ, και την προσγείωσή του στο ΝΒΑ και τους Σακραμέντο Κινγκς και του Κώστα Σλούκα που... μεταπήδησε στον Παναθηναϊκό. Πέντε νέοι παίκτες προστέθηκαν στο έμψυχο δυναμικό του Ολυμπιακού αυτό το καλοκαίρι.  

Η επιστροφή του «ασημένιου» στο Παγκόσμιο Κύπελλο 2023 με την εθνική Σερβίας, Νίκολα Μιλουτίνοβ, στη ρακέτα, δίπλα στον Γάλλο διεθνή σέντερ Μουσταφά Φαλ, αποτελεί εγγύηση στο «5». Όμως, εν συγκρίσει με πέρυσι, ο Ολυμπιακός δεν διαθέτει έμπειρο 3ο σέντερ φέτος, αφού από πίσω έρχεται ο 21χρονος Γιώργος Τανούλης, ο οποίος αποκτήθηκε το καλοκαίρι από τον Προμηθέα Πατρών. Ο Μπαρτζώκας θα υποχρεώνεται ν' ανεβάζει στο «5» τον Αμερικανό φόργουορντ Λουκ Σίκμα και τον αρχηγό Κώστα Παπανικολάου από το «3» στο «4», όταν θέλει να δώσει ανάσες στους Μιλουτίνοβ, Φαλ. 

Στα γκαρντ, ο Ολυμπιακός πρόσθεσε δίπλα στους «παλιούς» Τόμας Ουόκαπ, Σακίλ ΜακΚίσικ, Γιαννούλη Λαρεντζάκη, Μιχάλη Λούντζη, Ιζάια Κέιναν και Τζορτζ Πάππας, τον πρώην παίκτη της Ρεάλ Μαδρίτης και πρωταθλητή Euroleague 2023 Νάιτζελ Ουίλιαμς-Γκος, o οποίος φόρεσε τη φανέλα της ομάδας του Πειραιά το 2019 και τον Λιθουανό διεθνή Ίγκνας Μπραζντέικις, ο οποίος έκανε μία αξιοπρόσεκτη rookie σεζόν στη Euroleague με τη Ζαλγκίρις Κάουνας). 

Ο Κώστας Παπανικολάου και ο Άλεκ Πίτερς γνωρίζονται καλά στα φορ και από την προετοιμασία μαθαίνουν τα... συστήματα και στον Λιουκ Σίκμα. 

Μετά την κατάκτηση του δεύτερου διαδοχικού Super Cup με επίδειξη δύναμης απέναντι στον Παναθηναϊκό, ο Ολυμπιακός θέλει να επαναλάβει ό,τι και την περυσινή σεζόν, δηλαδή την κατάκτηση του πρωταθλήματος Ελλάδας, του Κυπέλλου Ελλάδας και του Super Cup, να φτάσει και στον τελικό της Euroleague, αλλά με happy end αυτή τη φορά! 

Το προφίλ του Ολυμπιακού

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ: Κάθε... αρχή και δύσκολη
Ο Παναθηναϊκός των έξι τίτλων Euroleague, θέλει ν' αφήσει οριστικά πίσω τη... μετριότητα των τελευταίων χρόνων. Με «μαέστρο» αυτή τη σεζόν τον προπονητή που οδήγησε την Αναντολού Εφές σε "back to back" τίτλους (2021, 2022) στη Euroleague, Εργκίν Αταμάν, και τον ισχυρό άνδρα της ΚΑΕ, Δημήτρη Γιαννακόπουλο, να βάζει βαθιά το χέρι στην τσέπη, ων αποφασισμένος να "χτίσει" τη νέα πράσινη «αυτοκρατορία», μετά από την πρώτη επί εποχής Ομπράντοβιτς, οι «πράσινοι» έθεσαν τις βάσεις για να ξανακερδίσουν τον σεβασμό και την αξιοπιστία στη διοργάνωση. Πως; Αποκτώντας 11 νέους παίκτες από τα... ψηλά ράφια! 

Το στοίχημα για αυτή τη σεζόν είναι η... πολυπόθητη χημεία, αφού η πλειονότητα των παικτών αποκτήθηκε αυτό το καλοκαίρι. Μόνο οι Μάριους Γκριγκόνις, Λευτέρης Μαντζούκας και Παναγιώτης Καλαϊτζάκης, έμειναν από την περυσινή σεζόν, και όπως όλα δείχνουν  φέτος θα έχουν συμπληρωματικό ρόλο. Εξάλλου, η εμφάνιση των «πρασίνων» απέναντι στον Ολυμπιακό, στον τελικό του Super Cup, έδειξε πως... θα χρειαστεί καιρό να δέσει η ομάδα του Εργκίν Αταμάν. Χρειάζεται... υπομονή, αφού τα συστατικά πλέον υπάρχουν και απομένει μόνο να... δέσουν.

Η απόφαση του Κώστα Σλούκα να πει «αντίο» στον Ολυμπιακό και «ναι» στον Δημήτρη Γιαννακόπουλο αποτέλεσε την είδηση του καλοκαιριού στο ελληνικό μπάσκετ. Δίπλα του στην περιφέρεια, αποκτήθηκε ο Αργεντινός γκαρντ Λούκα Βιλντόσα από τον Ερυθρό Αστέρα, ο MVP του περσινού EuroCup Τζεράιαν Γκραντ, o Αμερικανός Κάιλ Γκάι από την Μπανταλόνα και ο Δημήτρης Μωραΐτης. Στις θέσεις των φόργουορντ, επέστρεψαν οι Ιωάννης Παπαπέτρου και Ντίνος Μήτογλου. Η μεγαλύτερη μεταγραφή, όμως ακούει στο όνομα Χουάντσο Ερνανγκόμεθ, ο οποίος άφησε το ΝΒΑ και θα αγωνιστεί στη EuroLeague για πρώτη φορά στην καριέρα του, φορώντας την πράσινη φανέλα. 

Στη ρακέτα, ο Γιώργος Παπαγιάννης συνεχίζει την καριέρα του στη Φενερμπαχτσέ και η τριάδα των σέντερ είναι φέτος ολοκαίνουρια. Ο κορυφαίος ψηλός της περσινής σεζόν, Ματίας Λεσόρ, αποχαιρέτησε την Παρτιζάν, ο Όλεκ Μπαλτσερόφσκι υπέγραψε στους «πράσινους» αφού πρώτα κατέκτησε το EuroCup με την Γκραν Κανάρια, ενώ στην Ελλάδα θα αγωνιστεί για πρώτη φορά στην καριέρα του ο Κώστας Αντετοκούνμπο. Δεν αποκλείουμε ακόμα μία προσθήκη, με το όνομα του Σβι Μιχάλιουκ να είναι πάντα στο προσκήνιο, σε περίπτωση που δεν καταφέρει να βρει μια θέση στο ρόστερ των Μπόστον Σέλτικς.

Tο προφίλ του Παναθηναϊκού


ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΕ ΞΕΝΕΣ ΟΜΑΔΕΣ
Τη φανέλα της Μπασκόνια θα φορά φέτος ο Νίκος Ρογκαβόπουλος. Μετά τις πολύ καλές εμφανίσεις του με την εθνική Ελλάδας στο Παγκόσμιο Κύπελλο, ο Ρογκαβόπουλος έκανε το άλμα, πηγαίνοντας από την τουρκική Μερκεζεφέντι στην Βιτόρια, και είναι από τους παίκτες, που αξίζει κανείς να εστιάσει. Στη Φενερμπαχτσέ θα αγωνίζεται και φέτος ο Νικ Καλάθης, όπως και ο Τάιλερ Ντόρσεϊ. Ο Έλληνας τεχνικός της Φενέρ, Δημήτρης Ιτούδης έπεισε και τον πρώην σέντερ του Παναθηναϊκού, Γιώργο Παπαγιάννη να μετακομίσει στην Κωνσταντινούπολη. 


NEO ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ
Mε νέο σύστημα διεξαγωγής, η Euroleague αποφάσισε να δυσκολέψει την προσπάθεια των ομάδων να φτάσουν στα πλέι οφ. Τα Play-In εντάσσονται στη διοργάνωση από την τρέχουσα αγωνιστική περίοδο (2023-24). Σε αυτά θα λάβουν μέρος οι ομάδες που θα έχουν καταταγεί στις θέσεις 7 έως 10 με την ολοκλήρωση της κανονικής περιόδου, διεκδικώντας τα τελευταία δύο «εισιτήρια» για τα πλέι οφ. Σύμφωνα με το συγκεκριμένο format, ο έβδομος και ο όγδοος της βαθμολογίας θα τεθούν αντιμέτωποι σε μονό αγώνα, με το νικητή να «κλείνει» θέση στα πλέι οφ, όπου θα αναμετρηθεί με τον δεύτερο της κανονικής περιόδου. Ο ένατος και ο δέκατος της κατάταξης θα «μονομαχήσουν» σε ένα και μοναδικό παιχνίδι, με τον ηττημένο να αποκλείεται και τον νικητή να αντιμετωπίζει τρεις ημέρες αργότερα τον ηττημένο του ζευγαριού των θέσεων 7-8 με «έπαθλο» το τελευταίο «εισιτήριο» για τους «8», όπου θα αναμετρηθεί με την ομάδα που θα έχει πετύχει το καλύτερο ρεκόρ στην κανονική περίοδο. Σε κάθε παιχνίδι των Play-In, γηπεδούχος θα είναι η ομάδα με το καλύτερο ρεκόρ στην κανονική περίοδο.


ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΤΩΝ ΠΑΓΚΩΝ
Ο Πάμπλο Λάσο, μετά από έναν χρόνο εκτός, λόγω του προβλήματος στην καρδιά (έμφραγμα του μυοκαρδίου στις 5 Ιουνίου 2022) και την άρνηση της Ρεάλ Μαδρίτης να τον διατηρήσει στην τεχνική ηγεσία τη σεζόν 2022-23, ανέλαβε την Μπάγερν Μονάχου. Ο Σαρούνας Γιασικεβίτσιους δεν πέτυχε όσα προσδοκούσαν η διοίκηση και οι φίλαθλοι της Μπαρτσελόνα, με τον Ρότζερ Γκριμάου να είναι ο νέος προπονητής των «μπλαουγκράνα». Η Βίρτους Μπολόνια αποχαιρέτησε τον Σέρτζιο Σκαριόλο και έδωσε τα «κλειδιά» στον Λούκα Μπάνκι, ο οποίος οδήγησε την εθνική Λετονίας στην κατάληψη της 5ης θέσης στο Παγκόσμιο Κύπελλο 2023. Η Αναντολού Εφές πορεύεται με τον Ερντέμ Τσαν, μετά την επιλογή του Εργκίν Αταμάν ν' αναλάβει την τεχνική ηγεσία του Παναθηναϊκού. Ο Τσαν, ο οποίος έχει περάσει από το τεχνικό τιμ του ΠΑΟΚ ως βοηθός του Ταμπ Μπάλντγουιν ήταν πρώτος προπονητής στην Τουρκ Τέλεκομ (φιναλίστ στο τουρκικό πρωτάθλημα και στο EuroCup τη σεζόν 2022-23), για πρώτη φορά στην καριέρα του, την περυσινή σεζόν, ενώ υπήρξε και βοηθός του Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς στη Φενερμπαχτσέ. 


 

Τελευταία ενημέρωση: 
Πέμ. 05 Οκτ. 2023 - 11:21