Δύο νέες δομές ψυχικής υγείας λειτουργεί ο Σ.Ο.Φ.Ψ.Υ. Ν. Σερρών

«Τριτώνει το καλό» στον τομέα της Ψυχικής Υγείας στο νομό Σερρών με την έναρξη της λειτουργίας δύο νέων δομών από τον Σύλλογο Οικογενειών Φροντιστών και Φίλων για την Ψυχική Υγεία. Ο Σ.Ο.Φ.Ψ.Υ. επιλέχθηκε από το Υπουργείο Υγείας για τη δημιουργία και την λειτουργία των δύο νέων μονάδων ψυχική υγείας. Πρόκειται για το Κέντρο Ημέρας και την Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας. Στόχος των δύο νέων δομών είναι να παρέχουν υπηρεσίες σε ενήλικες με ψυχικές διαταραχές, μεριμνώντας για τη βελτίωση των δεξιοτήτων και ικανοτήτων τους, ώστε να επιτευχθεί η κοινωνική τους ενσωμάτωση.

Ο Σ.Ο.Φ.Ψ.Υ. Ν. Σερρών συγκεντρώνει μια 25χρονη προσφορά και  τεχνογνωσία στον χώρο της ψυχικής υγείας και η  επιλογή του από το υπουργείο Υγείας ως αναδόχου των δύο νέων μονάδων αποτελεί και σε κεντρικό επίπεδο μια αναγνώριση του έργου του στην ψυχοκοινωνική αποκατάσταση και επανένταξη ενηλίκων με ψυχικές διαταραχές.

egkainia_domes_psixikis_ygeias_sofpsy_2023_2.jpeg

 

Την κορδέλα των εγκαινίων έκοψαν ο πρόεδρος του Γενικού Νοσοκομείου Σερρών κ. Νικόλαος Φαρμάκης και η πρόεδρος του Σ.Ο.Φ.Ψ.Υ. Ν. Σερρών κ. Νίκη - Ελένη Νομίδου.

Οι δύο νέες δομές (Κέντρο Ημέρας Ψυχικής Υγείας και Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας) θα χρηματοδοτούνται για 18 μήνες από το Ταμείο Ανάκαμψης. Η επιτυχής λειτουργία τους στο διάστημα αυτό θα σηματοδοτήσει τη μετεξέλιξή τους σε δημόσιες δομές που θα χρηματοδοτούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό.  

egkainia_domes_psixikis_ygeias_sofpsy_2023.jpeg

Ο κ. Μιχάλης Σωτηρίου, ψυχίατρος – επιστημονικά υπεύθυνος των δύο νέων δομών ανέφερε ότι πρόκειται για μια δομή που απευθύνεται σε άτομα με σταθεροποιημένο ιστορικό ψυχικής υγείας. «Αντί να κάθονται στα σπίτια άλλοι καπνίζοντας τσιγάρα κι άλλοι χωρίς να βγαίνουν καθόλου έξω, βρέθηκε αυτή η μονάδα που λειτουργεί συμπληρωματικά. Δεν ασχολούμαστε με τη βιολογική ψυχιατρική καθώς συνεχίζουν να λαμβάνουν την αγωγή του γιατρού που τους παρακολουθεί αλλά παρακολουθούν πέντε φορές την εβδομάδα ένα πρόγραμμα κινητοποίησης, ενίσχυσης, υποστήριξης, διεκδίκησης και σε πρώτη φάση κάποιων ψυχοθεραπευτικών θεραπειών.

Εκτός, όμως, από το Κέντρο Ημέρας, μετά το διαγωνισμό που έγινε το καλοκαίρι δόθηκε η δυνατότητα στον ΣΟΦΨΥ να στήσει και μια δεύτερη μονάδα ψυχική υγείας. Πρόκειται για μια κινητή μονάδα που καλύπτει ολόκληρη την Περιφερειακή Ενότητα Σερρών πλην της πόλης των Σερρών. Ο ασθενής θα μπορεί να δέχεται επίσκεψη στο σπίτι του ή σε κάποιο Κέντρο Υγείας ή σε χώρο που θα παραχωρήσει κάποιος δήμος. Και το Κέντρο Ημέρας λειτουργεί συμπληρωματικά σε άλλες δομές Ψυχικής Υγείας».

egkainia_domes_psixikis_ygeias_sofpsy_2023_1.jpeg

Ο κ. Σωτηρίου υπογράμμισε ότι οι νέες δομές διασφαλίζουν μεγαλύτερη επιτυχία όχι μόνο στην εφαρμογή της φαρμακευτικής αγωγής αλλά και στη βελτίωση της καθημερινής ζωής των ασθενών. Το πλέγμα των δομών Ψυχικής Υγείας που δημιουργείται στην περιοχή των Σερρών, όπως είπε ο κ. Σωτηρίου, λειτουργεί αλληλοσυμπληρωματικά.
Ο κ. Αναστάσιος Κούρτης, ψυχίατρος, υπεύθυνος της  Κινητής Μονάδας Ψυχικής Υγείας υπογράμμισε ότι το νέο εγχείρημα «ξεκινάει με την ελπίδα και την προσδοκία να γίνει το καλύτερο δυνατό για όλους όσοι διαμένουν σε περιφερειακούς δήμους του νομού Σερρών και η πρόσβασή τους σε δομές Ψυχικής Υγείας δεν είναι εύκολη». Η κινητή μονάδα ψυχικής υγείας, όπως εξήγησε ο κ. Κούρτης, έρχεται να καλύψει αυτό το κενό, προσφέροντας την καλύτερη δυνατή μέριμνα και φροντίδα σε ασθενείς με ψυχολογικά προβλήματα.

Η πρόεδρος του Σ.Ο.Φ.Ψ.Υ. Ν. Σερρών κ. Νίκη – Ελένη Νομίδου χαρακτήρισε την λειτουργία των δύο νέων δομών ως ένα από τα μεγαλύτερα γεγονότα στον τομέα της υγείας του νομού Σερρών τα τελευταία χρόνια. «Η ευθύνη είναι μεγάλη αλλά η υπευθυνότητα και το πάθος μας να πετύχουμε στο καινούργιο εγχείρημα ακόμα μεγαλύτερα» τόνισε η κ. Νομίδου.
Εξέφρασε την υπερηφάνεια και την συγκίνησή της για τον ΣΟΦΨΥ γιατί ολοκληρώνεται με απόλυτη επιτυχία το όνειρο των ιδρυτών του παρά τις δυσκολίες και τα εμπόδια, όπως είπε, που αντιμετώπισε.

Στην 25χρονη πορεία του ο Σ.Ο.Φ.Ψ.Υ. Ν. Σερρών, εξιστόρησε η κ. Νομίδου, τέθηκε αντιμέτωπος με «αμφιλεγόμενες νοοτροπίες και βαθιές ιδεοληψίες που έθεσαν κατά καιρούς  πολυεπίπεδα εμπόδια».

egkainia_domes_psixikis_ygeias_sofpsy_2023_4.jpeg

«Ωστόσο, με επιμονή, υπομονή και προσήλωση στο όραμα, σε συνδυασμό με την ανιδιοτελή προσφορά και το υψηλό επίπεδο και το μεγάλο πάθος των εθελοντών του συλλόγου αλλά και των χορηγών και υποστηρικτών που πίστεψαν στο έργο του ΣΟΦΨΥ κατορθώθηκε να ξεπεραστούν τα περισσότερα εμπόδια και να παρέχει ο σύλλογος υψηλού επιπέδου υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής στήριξης».

Ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια για τον Σ.Ο.Φ.Ψ.Υ. Ν. Σερρών  ήταν η δυσκολία εξεύρεσης οικονομικών πόρων για την απρόσκοπτη λειτουργία και την εξασφάλισης της βιωσιμότητας των υπηρεσιών του.

Η δωρεάν παραχώρηση χώρου σε κτίριο του παλιού νοσοκομείου Σερρών από το 2015 διέσωσε τον ΣΟΦΨΥ από το χείλος της οικονομικής καταστροφής. Η κα Νομίδου εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της στις εκάστοτε διοικήσεις του νοσοκομείου Σερρών. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στον σημερινό διοικητή του νοσοκομείου κ. Νικόλαο Φαρμάκη, σημειώνοντας ότι αγκάλιασε και στήριξε το εγχείρημα του ΣΟΦΨΥ με μεγάλη ευαισθησία.

Ευχαριστίες εξέφρασε και προς τα κοινωφελή ιδρύματα που χρηματοδότησαν τα καινοτόμα προγράμματα του ΣΟΦΨΥ αλλά και προς όλους τους Σερραίους που συνέδραμαν ποικιλοτρόπως όλα αυτά τα χρόνια.

Ιδιαίτερα ευχαρίστησε την κ. Ευγενία Γεωργάκα, αναπληρώτρια καθηγήτρια Ψυχολογίας στο Α.Π.Θ. και στην πρόεδρο της ΕΨΥΚΑ Ευαγγελία Ξένη Βενίτη και το μέλος της ΕΨΥΚΑ κ. Αλέξανδρο Καβαδάτο, οι οποίοι συνεργάστηκαν ως εξωτερικοί συνεργάτες για την υποβολή της πρόταση στο υπουργείο Υγείας.

Τελευταία ενημέρωση: 
Τετ. 03 Μάιος. 2023 - 11:30