Δήμος Σερρών: Ο “Γολγοθάς” και τα “αγκάθια” της ενσωμάτωσης ΚΕΔΗΣ και ΟΠΑΚΠΑ

Γραφειοκρατικό Γολγοθά με πολλά “αγκάθια” αποτελεί η διαδικασία ενσωμάτωσης του ΟΠΑΚΠΑ και της ΚΕΔΗΣ στο Δήμο Σερρών, όπως προέκυψε από τη συζήτηση που διεξήχθηκε στο δημοτικό συμβούλιο της περασμένης Τετάρτης. Από τις τοποθετήσεις που έγιναν διαφάνηκε ότι τα πρότυπα λειτουργίας των δύο κοινωφελών οργανισμών δε συνάδουν με εκείνα του Δήμου Σερρών και προκύπτουν μια σειρά από γραφειοκρατικά ζητήματα που καθιστούν την όλη διαδικασία ιδιαίτερα χρονοβόρα και δυσχερή.

Στελέχη του Δήμου Σερρών που διεκπεραιώνουν τη διαδικασία την προσομοιάζουν με εκείνη του 2010, όταν προχώρησε λόγω “Καλλικράτη” η συνένωση με τους Δήμους Κ. Μητρουσίου και Λευκώνα.

Η κατάργηση των νομικών προσώπων της ΚΕΔΗΣ και του ΟΠΑΚΠΑ έγινε στις 31 Δεκεμβρίου 2023 με το Ν.5056/2023. Έκτοτε έχει ξεκινήσει μια τεράστια προσπάθεια, όπως ανέφερε και η δήμαρχος Σερρών κ. Βαρβάρα Μητλιάγκα, σημειώνοντας ότι τα νομικά πρόσωπα δε είχαν την αυστηρότητα που διέπει την λειτουργία του Δήμου Σερρών. Το όλο εγχείρημα, όπως υπογράμμισε, διακρίνεται σε πολλά σκέλη. Μεγάλη καθυστέρηση παρατηρήθηκε στους φακέλους του προσωπικού που έφθασαν στο Δήμο Σερρών με εκκρεμότητες και ζητήθηκε από το Γραφείο Προσωπικού να συμπληρωθούν. 

Από την αρχή του έτους έχει συγκροτηθεί, με απόφαση δημάρχου, Επιτροπή Καταγραφής και Απογραφής των περιουσιακών στοιχείων των δύο νομικών προσώπων, με την συμμετοχή και των πρώην προέδρων της ΚΕΔΗΣ κ. Γιώργου Ταΐρη και του ΟΠΑΚΠΑ κ. Ιωάννη Γάτσιου, οι οποιοι αποδέχθηκαν και την σχετική πρόσκληση που τους απευθύνθηκε. 

Το έργο της επιτροπή θα συνδράμουν και ορκωτοί λογιστές, όπως ανέφερε η Αντιδήμαρχος Διαφάνειας, Οικονομικής Διαχείρισης και Εξοικονόμησης Πόρων κ. Μαγδαληνή Μπάρμπα

Κενά διαπιστώνονται, όπως ανέφερε η κ. Μπάρμπα, στην ενημέρωση λογιστικών καταστάσεων. Στο αμέσως προσεχές διάστημα αναμένεται να ολοκληρωθεί ο ισολογισμός του ΟΠΑΚΠΑ για το 2021! Θα ακολουθήσει ο ισολογισμός του 2022 και έπεται εκείνος του 2023. Ωστόσο, στον ΟΠΑΚΠΑ, σύμφωνα με την αντιδήμαρχο Διαφάνειας, Οικονομικής Διαχείρισης και Εξοικονόμησης Πόρων, έχει ολοκληρωθεί η λογιστική αποτίμηση αλλά δεν ισχύει το ίδιο για την ΚΕΔΗΣ, όπου, όμως, έχει καταρτιστεί ο ισολογισμός και του 2023. Με μονολεκτικό τρόπο αναφέρθηκε η κ. Μπάρμπα στην “εικόνα” της ΚΕΔΗΣ, λέγοντας ότι “έχουμε μεγάλο θέμα”.

Η δημοτική αρχή προσδοκά ότι το Υπουργείο Εσωτερικών θα δείξει μια ελαστικότητα στις στενές προθεσμίες που έχει θέσει, επιδεικνύοντας ανοχή μέχρι να εξομαλυνθεί η κατάσταση.

 

Η πρόκληση του νέου Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας

 

Η πρόκληση, ωστόσο, κρύβει και μια ευκαιρία. Πρόκειται για την κατάρτιση του νέου Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας που θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους. 

Η ευκαιρία έγκειται στον σχεδιασμό του από την αρχή και την οργάνωσή του σε νέα βάση, συσχετίζοντας λειτουργικές ανάγκες και υφιστάμενο ανθρώπινο δυναμικό, επιτυγχάνοντας τη βέλτιστη κατανομή του, ώστε να διασφαλιστεί η  βελτίωση της παραγωγικότητας και της αποτελεσματικότητας. 

Η κατανομή του ανθρώπινου δυναμικού αφορά τόσο το προσωπικό που προέρχεται από την ΚΕΔΗΣ και τον ΟΠΑΚΠΑ όσο το υφιστάμενου του Δήμου Σερρών. 

 

Κατάργηση σχολικών επιτροπών

 

Μία ακόμη σοβαρή πρόκληση θα βρει μπροστά της η νέα δημοτική αρχή όταν στις 29 Ιουνίου θα καταργηθούν οι σχολικές επιτροπές και θα πρέπει να μεριμνήσει για τη μετάβαση στο νέο καθεστώς που θα προετοιμάσει το άνοιγμα των σχολικών μονάδων και θα διασφαλίσει την απρόσκοπτη χρηματοδότηση και τον εξοπλισμό τους τόσο πριν όσο και κατά τη διάρκεια του νέου σχολικού έτους που θα ξεκινήσει τον επόμενο Σεπτέμβριο.

 

Τελευταία ενημέρωση: 
Σάβ. 16 Μαρ. 2024 - 19:16