Δεκάδες μη εμβολιασμένα παιδιά πεθαίνουν από ιλαρά στην Ευρώπη

Τους τελευταίους 12 μήνες, συνολικά 35 παιδιά πέθαναν από επιδημίες ιλαράς στην Ευρώπη λόγω της απροθυμίας των γονιών να τα εμβολιάσουν, προειδοποιεί εκ νέου ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

«Παρόλο που υπάρχει διαθέσιμο ένα ασφαλές, αποτελεσματικό και οικονομικό εμβόλιο, η ιλαρά παραμένει βασική αιτία θανάτου μεταξύ των παιδιών σε όλο τον κόσμο, και δυστυχώς η Ευρώπη δεν έχει γλιτώσει» δήλωσε η Δρ Σουζάνα Τζέικαμπ, περιφερειακή διευθύντρια του ΠΟΥ στην Ευρώπη.

«Κάθε θάνατος ή αναπηρία που προκαλείται από αυτήν την ασθένεια, η οποία μπορεί να προληφθεί με εμβόλιο, είναι απαράδεκτη τραγωδία» τόνισε.

Ένα εξάχρονο αγόρι είναι το τελευταίο θύμα της επιδημίας στην Ιταλία, όπου τα κρούσματα έχουν ξεπεράσει τα 3.300.

Η Ρουμανία είναι η χώρα με τους περισσότερους θανάτους, 31 σε διάστημα ενός έτους.

Το λεγόμενο αντιεμβολιαστικό κίνημα ξεκίνησε τη δεκαετία του 1990, όταν δημοσιεύτηκε μελέτη που συνέδεε το τριπλό εμβόλιο MMR (ιλαράς, παρωτίτιδας, ευλογιάς) με τον αυτισμό. Η έρευνα αποδείχθηκε τελικά απάτη και ο γιατρός που τη συνέταξε έχασε την άδειά του στη Βρετανία.

Ο ιός της ιλαράς είναι άκρως μεταδοτικός και για την αναχαίτιση της εξάπλωσής του απαιτείται ο εμβολιασμός τουλάχιστον του 95% των παδιών.

news.in.gr
Τελευταία ενημέρωση: 
Τρί. 11 Ιουλ. 2017 - 23:12