Ανοιξε η πλατφόρμα για ένταξη μη μισθωτών στο νέο επικουρικό ταμείο

Πάνω από 230.000 νέοι, ηλικίας που κατά μέσον όρο δεν ξεπερνούν τα 23, έχουν ασφαλιστεί στο νέο Ταμείο Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης (ΤΕΚΑ), που πλέον ανοίγει την διαδικασία και για την προαιρετική υπαγωγή των μη μισθωτών ασφαλισμένων, εφόσον δεν έχουν υποχρέωση υπαγωγής στην επικουρική ασφάλιση και έχουν γεννηθεί από την 1η Ιανουαρίου 1987. Να σημειωθεί ότι υποχρεωτικά υπάγονται στο νέο Ταμείο όλοι οι νέοι ασφαλισμένοι, ενώ από την αρχή του χρόνου υπάγονται στο ΤΕΚΑ προαιρετικά και οι νέοι, έως 35 ετών, που έχουν ασφαλιστεί στο παρελθόν σε κάποιο επικουρικό ταμείο.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν ήδη να επισκέπτονται την ψηφιακή πλατφόρμα be.teka.gov.gr και να επιλέγουν την πλατφόρμα 2/Προαιρετική υπαγωγή στην επικουρική ασφάλιση του ΤΕΚΑ. Μάλιστα, η συγκεκριμένη κατηγορία ασφαλισμένων δεν έχει χρονικό περιορισμό για άσκηση του δικαιώματος υπαγωγής στην ασφάλιση του ΤΕΚΑ.

280.000 ασφαλισμένοι

Συνολικά, σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, οι ασφαλισμένοι στο ΤΕΚΑ έχουν ήδη υπερβεί τις 280.000, με μέση ηλικία τα 23 έτη. Η λειτουργία του Ταμείου ξεκίνησε το 2022 και από τις αρχές του 2023 βρίσκεται σε λειτουργία η πλατφόρμα 1/Μετάβαση στο ΤΕΚΑ από την επικουρική ασφάλιση του e-ΕΦΚΑ, που αφορά όσους ήδη εργάζονται και είναι ασφαλισμένοι, υποχρεωτικά ή προαιρετικά, στην επικουρική ασφάλιση του ενιαίου φορέα. Βέβαια, για τη συγκεκριμένη κατηγορία ασφαλισμένων, ισχύει χρονικός περιορισμός, καθώς μπορεί να ασκήσει το δικαίωμά της για υπαγωγή στην ασφάλιση του ΤΕΚΑ έως τις 31 Δεκεμβρίου.

Η ασφάλιση στο ΤΕΚΑ ξεκινά την πρώτη ημέρα του μήνα της αίτησης, ενώ στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του e-ΕΦΚΑ θα αναρτάται διακριτό ειδοποιητήριο ΤΕΚΑ και η εξόφληση των εισφορών θα πραγματοποιείται με τη χρήση διακριτού κωδικού πληρωμής (RF TEKA).

Οι ενδιαφερόμενοι, επιπλέον, οφείλουν να γνωρίζουν πως το ύψος των εισφορών που επιλέγεται, καθορίζει το τελικό ποσό της σύνταξης που θα προκύψει. Επίσης, διακοπή της κύριας ασφάλισης συνεπάγεται αυτομάτως και διακοπή της επικουρικής ασφάλισης στο ΤΕΚΑ.

Τέλος, πρέπει να επισημανθεί ότι εφόσον οι ασφαλισμένοι προβούν σε επανεγγραφή στον e-ΕΦΚΑ ως μη μισθωτοί, θα πρέπει να υποβάλουν εκ νέου αίτηση για την υπαγωγή τους στην επικουρική ασφάλιση του ΤΕΚΑ.

www.kathimerini.gr
Τελευταία ενημέρωση: 
Τετ. 06 Σεπ. 2023 - 09:53