Αναστάσιμο Σαρανταλείτουργο στο Μητροπολιτικό ναό Παμμεγίστων Ταξιαρχών Σερρών

Πολλοί νομίζουν ότι αυτό γίνεται αποκλειστικά για τους νεκρούς, τούς κεκοιμημένους. Η Θεία Λειτουργία όμως (όπως δείχνουν οι πολλές της δεήσεις και κυρίως ή ακολουθία της Προσκομιδής, δηλαδή η προετοιμασία των Τίμιων Δώρων όπου μνημονεύονται και τα ονόματα) προσφέρεται για όλο τον κόσμο, «υπέρ του παντός κόσμου», ζώντων και τεθνεώτων.

Ουδέποτε τελείται Θεία Λειτουργία, χωρίς να μνημονευθούν και οι ζώντες και να εξαχθούν μερίδες και γι’ αυτούς. Γι’ αυτό μπορούμε να βάλουμε και τα ονόματα των ζώντων στο σαρανταλείτουργο, παρά τη σχεδόν εδραιωμένη αντίληψη ότι αυτό γίνεται κυρίως υπέρ των κεκοιμημένων.

Άσχετα προς αυτό, ή άξια της Θείας Λειτουργίας είναι τεράστια για όλους. Οι ψυχές των κεκοιμημένων ιδιαίτερα βοηθούνται τα μέγιστα από την τέλεσή της. Άλλωστε οι προσευχές (ατομικές και εκκλησιαστικές-τρισάγια, μνημόσυνα και κυρίως η Θεία Λειτουργία) μαζί με τις ελεημοσύνες, είναι τα μοναδικά, αλλά και σπουδαιότατα πράγματα πού μπορούμε να κάνουμε για τούς κεκοιμημένους μας.

Είναι οι «αποσκευές» τους πού φροντίζουμε οπωσδήποτε να τις στείλουμε ξοπίσω τους, αφότου εκείνοι έχουν φύγει. Αλλιώς θα μάς κατηγορήσουν κατά τη Δευτέρα Παρουσία πώς τούς αμελήσαμε (άγ. Ίω. ό Χρυσόστομος).

Για τον σκοπό στους Ναούς που τελούν σαρανταλείτουργα υπάρχουν ειδικά έντυπα, οπού μπορείτε να γράψετε τα ονόματα των προσφιλών σας προσώπων για να μνημονεύονται στις Θείες Λειτουργίες που θα τελούνται καθημερινά.

Τα δώρα τα οποία θα πρέπει να προσφέρεται και θα χρησιμοποιούνται σε κάθε Θεία Λειτουργία είναι:

Ένα πρόσφορο (κατά προτίμηση χειροποίητο).

-Τρεις Λαμπάδες από αγνό κερί.

- Μοσχοθυμίαμα Άγιου Όρους και καρβουνάκια.

- Ελαιόλαδο.

- Κρασί - ΝΑΜΑ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΜΟ ΣΑΡΑΝΤΑΛΕΙΤΟΥΡΓΟ
 16 ΑΠΡΙΛΙΟΥ - 25 ΜΑΪΟΥ 2023
ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ

Τελευταία ενημέρωση: 
Τετ. 19 Απρ. 2023 - 13:16