Αδειοδοτούνται τρεις νέες εταιρείες διαχείρισης «κόκκινων» δανείων από την Τράπεζα της Ελλάδος

Τρεις νέες εταιρείες διαχείρισης «κόκκινων» δανείων, την Alvarez & Marsal, τη Resolute Asset Management και τη UCI, αδειοδότησε η Επιτροπή Πιστωτικών Θεμάτων της ΤτΕ. Η αγορά διαχείρισης «κόκκινων» δανείων αριθμεί πλέον επτά εταιρείες, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες ο κατάλογος θα διευρυνθεί περαιτέρω, καθώς στην τελική φάση αδειοδότησής της είναι και η B2kapital. H Alvarez & Marsal αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες συμβουλευτικές εταιρείες στον χώρο των επιχειρήσεων με διεθνή παρουσία, που δραστηριοποιείται ήδη στην Ελλάδα και αναμένεται να παίξει ενεργότερο ρόλο στον τομέα της αναδιάρθρωσης κυρίως μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Η UCI, θυγατρική της BNP Paribas, έχει ήδη παρουσία την τελευταία δεκαετία στη χώρα μας στην αγορά της στεγαστικής πίστης και αναμένεται να επικεντρώσει τη δραστηριότητά της στη διαχείριση κυρίως του δικού της χαρτοφυλακίου, αλλά και άλλων τραπεζών. Ειδική περίπτωση αποτελεί η Resolute Asset Management με έδρα το Λονδίνο, που ειδικεύεται στη διαχείριση ακινήτων και αναμένεται να αναπτύξει παρόμοια δραστηριότητα και στη χώρα μας. Σημειώνεται ότι μετά την πρόσφατη αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου για τις εταιρείες διαχείρισης, οι εν λόγω εταιρείες εκτός από διαχείριση «κόκκινων» δανείων έχουν και τη δυνατότητα να αναλαμβάνουν τη διαχείριση ακινήτων, όπως για παράδειγμα την εκμίσθωση, τη συντήρηση και την επίβλεψή τους, υπό την προϋπόθεση τα ακίνητα αυτά να έχουν περιέλθει στην κυριότητα των τραπεζών, δηλαδή του δικαιούχου της απαίτησης. Τέλος, η B2Kapital είναι θυγατρική του νορβηγικού ομίλου B2Holding με ειδίκευση στη διαχείριση μη εξυπηρετούμενων δανείων και δραστηριότητα σε είκοσι χώρες σε όλη την Ευρώπη, που επεκτείνει την παρουσία της και στην ελληνική αγορά, με στόχο σε πρώτη φάση τη διαχείριση μικρών επιχειρηματικών και καταναλωτικών δανείων.

Η αγορά της διαχείρισης «κόκκινων» δανείων συγκεντρώνει ισχυρό ενδιαφέρον μετά και τις κινήσεις πώλησης χαρτοφυλακίων που έχουν ξεκινήσει οι ελληνικές τράπεζες, κάποιες από τις οποίες αναμένεται ότι θα δώσουν προς διαχείριση τα χαρτοφυλάκια που θα αγοράσουν σε εταιρείες που έχουν αδειοδοτηθεί. Εκτός από τις τρεις παραπάνω νέες που αδειοδοτήθηκαν, δραστηριότητα στην αγορά διαχείρισης «κόκκινων» δανείων έχουν ήδη αναπτύξει:

• Η Cepal, που αποτελεί σύμπραξη της Centerbridge και της Alpha Bank και έχει ξεκινήσει ήδη με την ανάληψη χαρτοφυλακίου 500 εκατ. ευρώ στεγαστικών, καταναλωτικών δανείων και μικρών επιχειρηματικών, ενώ τον Οκτώβριο αναμένεται να αναλάβει πρόσθετο χαρτοφυλάκιο 1 δισ. ευρώ.

• Η FBS, που είναι θυγατρική του ομίλου της Eurobank και αναμένεται να αναλάβει σταδιακά το σύνολο του χαρτοφυλακίου των «κόκκινων» στεγαστικών, καταναλωτικών και μικρών επιχειρηματικών δανείων του ομίλου ύψους 15 δισ. ευρώ περίπου.

• Η ΘΕΑ ΑΡΤΕΜΙΣ, θυγατρική της τράπεζας Αττικής που έχει αναλάβει χαρτοφυλάκιο 1,3 δισ. ευρώ. Η εταιρεία συστάθηκε στο πλαίσιο του σχεδίου ανακεφαλαιοποίησης της Τράπεζας Αττικής και σύμφωνα με το σχέδιο θα μεταβιβαστεί κατά 80% στην Aldridge EDC Specialty Finance.

• Η Pillarstone, που αποτελεί σύμπραξη της ευρωπαϊκής πλατφόρμας σε συνεργασία με την Alpha Bank και τη Eurobank και είναι προς το παρόν και η μόνη που θα δραστηριοποιηθεί στον τομέα της αναδιάρθρωσης και της αναχρηματοδότησης επιχειρήσεων.

 

www.kathimerini.gr
Τελευταία ενημέρωση: 
Σάβ. 22 Ιουλ. 2017 - 12:30